ΥΠΟΙΚ: Στο «μικροσκόπιο» 908 ΜΚΟ

MKOΣτο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται υποθέσεις 908 ΜΚΟ, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Οι 908 ΜΚΟ φαίνεται πως βρίσκονται στο πρώτο «κύμα» ελέγχου, καθώς όπως προκύπτει από όσα αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών, «η διαδικασία επιλογής προς ανάδειξη και άλλων ΜΚΟ προς έλεγχο συνεχίζεται».

 

Ήδη, η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο προς όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Το έγγραφο του κ. Μαυραγάνη διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε απευθύνει στο υπουργείο Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής, με την οποία είχε επισημάνει ότι «δεκάδες ΜΚΟ λυμαίνονταν επιχορηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ, επί σειρά ετών, χωρίς καμία λογοδοσία στο τι έκαναν τα λεφτά, ενώ επιτήδειοι απολάμβαναν την προστασία-ασυλία των μνημονιακών κυβερνήσεων που έχουν επιβάλει καταστροφικά μέτρα σε βάρος του λαού και δυσφημίζοντας όσες ΜΚΟ εκτελούσαν κοινωνικό έργο».

Ο βουλευτής, στην ερώτησή του, έκανε αναφορά σε διάταξη του Ν. 3943/2011 σύμφωνα με την οποία πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, φόροι, τέλη, εισφορές, πρόσθετοι φόροι, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις που έχουν καταλογιστεί από τις αρμόδιες φορολογικές Αρχές σε βάρος σωματείων που επιδιώκουν αποκλειστικά πολιτιστικούς σκοπούς λόγω αμφισβήτησης του μη κερδοσκοπικού τους χαρακτήρα, διαγράφονται με απόφαση του προϊσταμένου ΔΟΥ στην οποία είναι βεβαιωμένα και τυχόν εκκρεμείς δίκες ματαιώνονται, εφόσον υποβληθεί αίτηση, εφόσον οι πολιτιστικοί σκοποί αποδεικνύονται από το καταστατικό και εφόσον το σωματείο έχει ορισθεί ως νομικό πρόσωπο που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς κατ΄ εφαρμογή των σχετικών νόμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ