825.000 οι αιτήσεις για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

klimatistika

Διευκρινίσεις  για το εάν έχουν γίνει αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικών συσκευών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω – αλλάζω Συσκευή»  έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ύστερα από σχετικές καταγγελίες που έχουν γίνει.

“Δεν θα υπάρξει καμία διαφορά, καμία αλλαγή στο περιθώριο κέρδους. Θα ελεγχθούν όλες οι συσκευές που θα πωληθούν”  ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός αναφερόμενος στο θέμα των τιμών των ηλεκτρικών συσκευών.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι θα ελεγχθούν τα τιμολόγια πώλησης των συσκευών σε συνεργασία με τον Άδωνι Γεωργιάδη και με το υπουργείο Ανάπτυξης που είναι αρμόδιο για το εμπόριο και εάν  διαπιστωθεί ότι το περιθώριο κέρδους  μετά το πρόγραμμα είναι μεγαλύτερο από ότι ήταν πριν από το πρόγραμμα τότε ο πέλεκυς εκεί  θα είναι ισχυρός. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κάποιους να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενοι ένα πολύ σωστό, ένα πολύ λαϊκό, ένα πρόγραμμα που εξοικονομεί τεράστιο ποσοστό ενέργειας, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος των τιμών

Εν συνεχεία μίλησε για τον τρόπο που θα γίνεται ο έλεγχος των τιμών στις ηλεκτρικές συσκευές. Ο έλεγχος θα γίνεται με πολύ εύκολο τρόπο. “Ξέρουμε  αυτή τη στιγμή ποια είναι τα τιμολόγια τα οποία έχουν πληρωθεί. Γιατί  υποχρεωτικά θα ανεβαίνουν στην πλατφόρμα και άρα θα μπορούμε να ελέγχουμε πολύ εύκολα το κάθε κατάστημα”, σημείωσε.

 Τι θα γίνει με όσους μείνουν εκτός επιδότησης

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε τι θα γίνει με όσους πληρούν τα κριτήρια  για να λάβουν την επιδότηση αλλά θα μείνουν εκτός λόγω του περιορισμένου αριθμού των αιτήσεων.

“Έχουμε βάλει σε όλα τα προγράμματα και σε αυτό  ενεργειακής εξοικονόμησης κοινωνικά κριτήρια…. αυτή η κυβέρνηση, όχι η προηγούμενη” σημείωσε και επανέλαβε ότι ” αυτή η κυβέρνηση για πρώτη φορά έβαλε κριτήρια, δηλαδή εισοδηματικά, εάν υπάρχει άτομο με αναπηρία, εάν είναι πολύτεκνη  ή μονογονεϊκή οικογένεια. Για πρώτη φορά βάλαμε τέτοια κριτήρια και δίνουμε παραπάνω μόρια σε αυτούς” .

” Ήδη προσπαθούμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να βρεθούν πόροι επιπλέον εφόσον χρειαστεί να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για να καλυφθούν περισσότεροι”, συμπλήρωσε και τόνισε ότι “είναι πρώτη φορά που το πρόγραμμα δεν έχει χρονική ιεράρχηση, δηλαδή δεν είναι όποιος προλάβει. Υπάρχει κατάταξη με αντικειμενικά κριτήρια, κοινωνικά, άρα θα υπάρχει ο πρώτος, θα υπάρχει και ο τελευταίος. Θα υπάρχουν οι πρώτοι 200 με 250 χιλιάδες δικαιούχοι και θα υπάρχουν οι υπόλοιποι οι οποίοι θα είναι επιλαχόντες.  Άρα θα παραμείνουν επιλαχόντες και όταν εμείς  θα αυξάνουμε το προϋπολογισμό του προγράμματος  θα μπορούν και εκείνοι να ενταχθούν σε αυτό”.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί

Ακόμη ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 825.000 αιτήσεις και η αντικατάσταση των συσκευών εκτιμάται ότι θα γίνει  από το τέλος του Ιουλίου. Υπενθύμισε δε ότι η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων του προγράμματος θα παραμείνει ανοιχτή έως αύριο.

Θα παραταθεί και μετά τις 16 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για τις  αγορές ηλεκτρικών συσκευών;

Τέλος ρωτήθηκε εάν θα παραταθεί η προθεσμία για τις αγορές ηλεκτρικών συσκευών για μετά τις 16 Σεπτεμβρίου . “Θα κάνουμε ό,τι πρέπει ώστε όσοι είναι δικαιούχοι  να μπορέσουν  να αντικαταστήσουν  τη συσκευή τους” απάντησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ