Στη δικαιοσύνη 78 πλαστά δικαιώματα ενίσχυσης

TSAYTARHS

TSAYTARHSΌπως ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιo Τσαυτάρη, 78 υποθέσεις δικαιούχων του Μέτρου 144 (για τους καπνοπαραγωγούς) απεστάλησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Όπως προέκυψε, μετά από συστηματικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με το Υπουργείο Οικονομικών, οι δικαιούχοι είχαν αποβιώσει φέρονταν να υποβάλλουν αιτήσεις ενίσχυσης.

Ο εντοπισμός έγινε μετά από διασταυρωτικούς ελέγχους, μεταξύ των αρχείων των δικαιούχων του μέτρου 144 και του αρχείου με τους αποβιώσαντες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, τους οποίους πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις αρχές Ιουνίου 2012. Από τα αποτελέσματα της διασταύρωσης προέκυψε ότι από τις αιτήσεις που έγιναν δεκτές, εβδομήντα (70) ενταγμένοι είχαν αποβιώσει πριν από τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής τους στην Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986, η οποία υποβαλλόταν μαζί με την έντυπη αίτηση ενίσχυσης κάθε ενδιαφερόμενου.

Με έγγραφη λοιπόν αναφορά του αρμόδιου Ειδικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων κ. Αθανασίου Θεοχαρόπουλου ταυτόχρονα με τις 70 υποθέσεις διαπιστώθηκε ότι ακόμη 8 δικαιούχοι οι οποίοι εντάχθηκαν στο Μέτρο, έλαβαν νόμιμα την α’ δόση και στη συνέχεια απεβίωσαν. Παρ’ όλα αυτά, φέρονται να έχουν υποβάλει (με βεβαίωση γνησίου υπογραφής) αίτημα καταβολής της β’ δόσης μετά το θάνατό τους.

Παράλληλα με την αποστολή των υποθέσεων στην Εισαγγελία, η αρμόδια Υπηρεσία προωθεί τις διαδικασίες για την επιστροφή των ποσών ως αχρεωστήτως καταβληθέντα από τους κληρονόμους των αποβιωσάντων.

Οι έλεγχοι διασταύρωσης των στοιχείων των δικαιούχων των μέτρων του ΠΑΑ 2007-2013 συνεχίζονται με όλες τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ