Στις 7 Δεκεμβρίου η απόφαση για την υπόθεση Γιακουμάκη

diki markogia1

diki markogia1

Στις 7 Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνει γνωστή η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, καθώς ολοκληρώθηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Η Εισαγγελέας έδρας, νωρίς το πρωί πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων για παράβαση καθήκοντος, πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής και της υπεύθυνης εστίας, καθώς και του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, που κατηγορείται για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος.

Όπως ανάφερε η εισαγγελέας, κατά την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε, δεν στοιχειοθετήθηκε, ούτε υποκειμενικά, ούτε αντικειμενικά, καμία ευθύνη των κατηγορουμένων, δεν είχαν πρόθεση για παράβαση υπηρεσιακού καθήκοντος. Επιπλέον, πρόσθεσε, πως δεν προέκυψε ότι παρέβησαν το καθήκον τους γιατί ήθελαν να ωφελήσουν κάποιους, δεν αποδείχτηκε το κίνητρο, ή κάτι συγκεκριμένο.

giakoumaki oikogenia

Η εισαγγελέας, κατά την αγόρευσή της ανέλυσε αρχικά το σχολικό εκφοβισμό και τις βίαιες συμπεριφορές μαθητών σε σχολεία, για να συνεχίσει πως από την έρευνα της υπόθεσης για τις ευθύνες των καθηγητών της Γαλακτοκομικής, φαίνεται πως, έκαναν τουλάχιστον το 90% των ενδεδειγμένων. Επίσης πρόσθεσε, ότι στην Γαλακτοκομική Σχολή οι εκπαιδευτικοί είναι γεωπόνοι που βρέθηκαν εκεί ως καθηγητές και όχι ως δικαστές, ενώ είχαν να κάνουν με παιδιά και ενήλικες.

diki oikogeneia2

Η απολογία Μαρκογιαννάκη

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την απολογία του πρώην βουλευτή και πρώην υπουργού, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος υποστήριξε πως το μοναδικό του κίνητρο στην παρέμβαση που έκανε στον πρώην διευθυντή, για να δείξει επιείκεια προς σπουδαστή από τα Χανιά, ήταν καθαρά για λόγους ανθρώπινους.

Μάλιστα, όπως είπε, η οικογένεια του Κρητικού σπουδαστή είναι μια φτωχή οικογένεια κτηνοτρόφων, που δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο οικονομικό βάρος μιας ενδεχόμενης αποβολής του σπουδαστή από την εστία, γι’ αυτό ζήτησε, μετά από παράκληση της μητέρας του, την επιείκεια του συμβουλίου της Γαλακτοκομικής.

Ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε κατηγορηματικά, πως ήταν η μοναδική παρέμβαση που είχε κάνει προς την Διεύθυνση της Γαλακτοκομικής και διέψευσε δημοσιεύματα που τον έφεραν κατ’ εξακολούθηση να παρεμβαίνει, ώστε να μην τιμωρούνται οι κακές συμπεριφορές των Κρητικών σπουδαστών. Επίσης ανέφερε, πως η δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, προκάλεσε ηθική βλάβη στον ίδιο και την οικογένεια του.

Ολοκληρώνοντας την απολογία του τόνισε: «Το ρουσφέτι είναι η χειρότερη πολιτική επένδυση. Πιστεύω στη Δικαιοσύνη, αλλά νιώθω ότι είμαι αθώος».

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Η γονείς και οι συγγενείς του άτυχου Βαγγέλη Γιακουμάκη, που παρακολουθούσαν από το πρωί την διαδικασία, μετά την αγόρευση του Αλέξη Κούγια, συνηγόρου υπεράσπισης του πρώην διευθυντή, συναισθηματικά φορτισμένοι, αποχώρησαν από την αίθουσα του Δικαστηρίου.

Ο ποινικολόγος Δημήτρης Μπούκας που εκπροσωπεί την οικογένεια σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η οικογένεια έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και αναμένει την τελική κρίση της.

«Προσπαθήσαμε όλες αυτές τις μέρες να βοηθήσουμε τη δικαιοσύνη. Δεν υπήρξε κανένας μάρτυρας και κανένα αντικειμενικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει έστω κι ένα περιστατικό βίας σε βάρος του αείμνηστου Γιακουμάκη», ανέφερε στις δηλώσεις του ο συνήγορος του πρώην διευθυντή της Σχολής Αλέξης Κούγιας.

Κατά την διάρκεια της αγόρευσης του κ. Κούγια, η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη που παρακολουθούσε την δίκη φώναξε «λείπει ο Βαγγέλης»…

«Μακάρι το παιδί να ήταν στη ζωή» απάντησε ο κ. Κούγιας και στις δηλώσεις του συμπλήρωσε πως «τα αίτια της απώλειας του παιδιού τα διερευνά η δικαιοσύνη. Όμως εξέφρασα την απορία μου, πως ενώ συμπληρώνονται σχεδόν δύο χρόνια από την ημέρα της εξαφάνισης κανείς από την οικογένειά του δεν έχει δώσει στην δικαιοσύνη τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της οικογένειας με τον Βαγγέλη. Αυτή η απουσία για μένα λέει πολλά πράγματα…».

Ο κ. Δημήτρης Δήμου, δικηγόρος της υπεύθυνης της εστίας, στη δήλωσή του ανέφερε ότι τόσο η ίδια όσο και ο πρώην διευθυντής, έκαναν αυτό που θα έπραττε ένας μέσος άνθρωπος. «Η πρόταση της Εισαγγελέως ανταποκρίνεται στο δίκαιο», σημείωσε.

Ο κ. Κώστας Τζούμας, δικηγόρος του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, μετέφερε μία λακωνική δήλωση του ιδίου. «Ο κ. Μαρκογιαννάκης παραπέμπεται μόνο γιατί έφερε την συγκεκριμένη ιδιότητα. Θα αναμείνει την απόφαση του δικαστηρίου με σεβασμό», είπε ενώ συμπλήρωσε ότι ήταν μία υποδειγματική δίκη αυτή που ολοκληρώθηκε.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ