650 υπογραφές αντίδρασης για το βιοαέριο στα Άνω Ραβένια

vioaerio

Ξεπέρασαν τις 650 οι υπογραφές κατοίκων από χωριά του Πωγωνίου που ανησυχούν και διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση και την λειτουργία μονάδας βιοαερίου στα Άνω Ραβένια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου είναι αντίθετο με την συγκεκριμένη δραστηριότητα ενώ αρνητικό είναι και το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου.

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, θετικά έχει γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, γεγονός που εντείνει τις αντιδράσεις.

Σε ανοιχτή επιστολή φορέων και κατοίκων που δόθηκε στη δημοσιότητα σημειώνεται ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος από την λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας θα είναι αναπόφευκτη.

Στα Άνω Ραβένια, αναφέρουν, λειτουργούν τουριστικά καταλύματα προγραμματίζονται και άλλα. Το Ζαγόρι (Μεσοβούνι-Αρίστη-Πάπιγγο) με τεράστια τουριστική ανάπτυξη είναι πολύ κοντά και η λειτουργία θα έχει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στην προδιάθεση και παραμονή των επισκεπτών. 

«Για την περιοχή μας κανένα όφελος από την επένδυση αυτή αλλά μόνο ρύπανση, προβλήματα υγείας στους κατοίκους. Σε μικρή απόσταση είναι  η λίμνη -υδροβιότοπος ιδιαίτερου φυσικού κάλους και αισθητικής που τροφοδοτεί με νερό τις πηγές Καλαμά και τον Βοϊδομάτης . Λόγω της μορφολογίας του εδάφους όλα τα κατάλοιπα και οι βρωμιάς εκεί θα καταλήγουν. Τα χωριά μας υδρεύονται από γεώτρηση σε απόσταση 600 μέτρων από τη συγκεκριμένη θέση και ήδη τα καλοκαίρια έχουμε πρόβλημα. Με νέα γεώτρηση στη μονάδα και κατανάλωση 40 κ.μ. νερού κατά τη μελέτη τουλάχιστον καταλαβαίνετε γιατί ανησυχούμε. Σε απόσταση κάτω των 500 μέτρων η Κιβωτός του Κόσμου διαθέτει εγκαταστάσεις -εξοχική κατοικία παιδιών, χώρους αναψυχής,διεξόδου και δραστηριοτήτων  των παιδιών. Έχει αμπέλι, καλλιεργεί οπωροκηπευτικά,αρωματικά φυτά και βότανα στα πλαίσια του Γεωργικού  Σχολείου της Κιβωτού του Κόσμου και για τις ανάγκες των παιδιών. Ποιος από μας θα ήθελε τα παιδιά του να ζουν σε ένα τέτοιο μολυσμένο περιβάλλον. Να επισημάνω ότι στην μελέτη του επενδυτή δεν αναφέρετε καθόλου η ύπαρξη της κιβωτού για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε. Δεν είμαστε κατά των επενδύσεων αλλά όπου πρέπει και όπως πρέπει. Γιατί τα πρώτα μικρά ψέματα δείχνουν τα μεγάλα που έρχονται.

Οι πρώτες ύλες που θα εισέρχονται στη μονάδα θα είναι τεράστιες δεν υπάρχουν στην περιοχή αλλά θα μεταφέρονται από πολύ μακριά. Δηλαδή τεράστια μόλυνση, καταστροφή του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα, καμία άλλη δραστηριότητα, ούτε λόγος για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη. Ας κάνει την επένδυση ο συγκεκριμένος στις κτηνοτροφοπτηνοτροφικές του μονάδες και ας μην αγωνιά δήθεν για το που θα διαθέτουν οι άλλοι παραγωγοί τις κοπριές. Εξάλλου το παρελθόν του είναι εναντίον του και εναντίον των εκλεκτικών οργάνων. Επί δύο χρόνια είχε πετάξει κοπροκοτσιλιές στην άκρη της λίμνης και κανένας υπεύθυνος δεν τον ενόχλησε. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος δυσπιστίας προς το πρόσωπό του και ενδυναμώνει τους φόβους μας για το τι θα επακολουθήσει. Ποιος θα τον ελέγξει  αυτοί που και σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα. Εξάλλου ο ίδιος στη μελέτη του που ακόμα δεν είχε φθάσει στις αρμόδιες για γνωμοδότηση αρχές έχει προεξοφλήσει τα πάντα αναφέροντας χαρακτηριστικά  έτοιμη σχεδόν η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Τέτοια σιγουριά, κάπου ψηλά θα στηρίζεται αδιαφορώντας μαζί με αυτούς για τις τοπικές κοινωνίες και φορείς. Αυτό όμως θα το δούμε.

Έχουμε πολλά επεισόδια μπροστά μας.  Τέλος γιατί τέτοια σπουδή όταν από τον  11/2020 υπάρχει διαδικασία αναθεώρησης του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού των ΑΠΕ μετά από καταγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ