.Σ. Καλογιάννης: Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τον Ε-65

kalogiannis_perifereiarxes_f-300x208H πορεία των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, ειδικά όμως η τύχη του άξονα Κεντρικής Ελλάδας Ε65 αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Σταύρο Καλογιάννη.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, Δυτικής Μακεδονίας Γ. Δακής και ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Θ. Στάϊκο. Από την Περιφέρεια Ηπείρου δεν υπήρξε καμία εκπροσώπηση για λόγους που επισήμως δεν έχουν γίνει γνωστοί.

Οι εξελίξεις για τον άξονα Κεντρικής Ελλάδας δεν διαφαίνονται καθόλου αισιόδοξες και ο Αναπληρωτής Υπουργός με τις δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της σύσκεψης ουσιαστικά αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ο κ. Καλογιάννης επανέλαβε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και σήμερα τα οικονομικά δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά από το 2007.

Παραδέχθηκε ότι το έργο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα και ουσιαστικά ο τελευταίος λόγος ανήκει στις τράπεζες οι οποίες θα πρέπει να αποδεχθούν όποια συμφωνία υπάρξει μεταξύ του παραχωρησιούχου και του ειδικού διαπραγματευτή που έχει οριστεί από τον Πρωθυπουργό.

Στη δήλωσή του ο κ. Καλογιάννης αναφέρει:

«Η κατασκευή του άξονα έχει διακοπεί από τον Ιανουάριο του 2011, κυρίως διότι ανεστάλη η χρηματοδότηση του Παραχωρησιούχου από τις δανείστριες τράπεζες, λόγω των προβλημάτων που αυτές αντιμετωπίζουν. Έκτοτε χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η κατάσταση σήμερα είναι πολύ δύσκολη, καθώς τα οικονομικά δεδομένα του 2007 (όταν υπεγράφη η σύμβαση) είναι τελείως διαφορετικά από τα σημερινά. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο στο σύνολό του, βρίσκονται υπό συζήτηση το τελευταίο διάστημα, μεταξύ του ειδικού διαπραγματευτή Ε. Βιδάλη, τον οποίο έχει ορίσει ο Πρωθυπουργός και του Παραχωρησιούχου.

Οποιαδήποτε κατ΄ αρχήν συμφωνία με τον Παραχωρησιούχο, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και από τις Τράπεζες οι οποίες χρηματοδοτούν το έργο και θα κρίνουν τη βιωσιμότητά του, ώστε να συνεχίσουν να το χρηματοδοτούν, και στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το υπουργείο συνεχίζει τις προσπάθειές του ώστε να επανεκκίνησουν τα έργα που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ