54 εκατομμύρια για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου στην Ήπειρο

dromos mpalntouma

54 εκατομμύρια θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για την βελτίωση και αναβάθμιση του επαρχιακού και οδικού δικτύου στην Ήπειρο.

Το ποσό αυτό προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το  «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο» το οποίο εντάχθηκε προς χρηματοδότηση πριν από λίγες ημέρες.

Η πρόσκληση για προτάσεις θα αφορά στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας των ΟΤΑ και αποσκοπεί στη βελτίωση της παρεχόμενης οδικής ασφάλειας και τη μείωση των ατυχημάτων.

Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα και τα ορόσημα της δράσης, η ανάθεση συμβάσεων για την οδική ασφάλεια — πρώτη δέσμη συμβάσεων έχει τεθεί για το 2ο τρίμηνο 2023. Η ανάθεση συμβάσεων για την οδική ασφάλεια — όλες οι συμβάσεις ορίστηκε για το 2ο τρίμηνο 2024, ενώ η ολοκλήρωση του έργου για την οδική ασφάλεια έχει περιθώριο ολοκλήρωσης το 4ο τρίμηνο 2025.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας» είχε βρει θέση στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης με ποσό μάλιστα ύψους 450 εκατ. ευρώ. Αφορά στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου και επισκευή επικίνδυνων οδοστρωμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο λειτουργίας και ασφάλειας των οδικών μεταφορών.

Το έργο αφορά στην υλοποίηση βραχυπρόθεσμων επεμβάσεων σε θέσεις Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου σε όλη την ελληνική επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα οι επεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν αναβάθμιση και αντικατάσταση του εξοπλισμού της οδού, όπως διαγράμμιση, σήμανση οριζόντια και κατακόρυφη, πινακίδες σήμανσης, ανακλαστήρες οδοστρώματος, στηθαία ασφαλείας, Η/Μ εγκαταστάσεις εργασίες ηλεκτροφωτισμού κλπ.

Επίσης, τοπικά, προβλέπεται συμπλήρωση – ανακατασκευή της υποδομής, όπως επισκευή φθορών οδοστρώματος, αντικατάσταση της παλαιάς επιφανειακής ασφαλτικής στρώσης με νέα αντιολισθητική, συμπλήρωση υλικού ερείσματος, καθαρισμός – μόρφωση υφιστάμενης τριγωνικής τάφρου, καθαρισμός περιοχής για αύξηση ορατότητας (αποξήλωση εμποδίων και αποψίλωση ζωνών που εμποδίζουν την ορατότητα) κλπ.

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να μειώσει τους κινδύνους οδικών ατυχημάτων και τις συνέπειές τους (απώλειες ζωής, τραυματισμοί, αναπηρίες) και έχει θετικές αναπτυξιακές επιπτώσεις, ιδίως στις περιοχές με υψηλή φόρτιση του οδικού δικτύου -λόγω τουρισμού- στη διάρκεια των θερινών μηνών.

Το project καλύπτει παρεμβάσεις σε περισσότερα από 7.000 επικίνδυνες τοποθεσίες σε 2.500 χλμ. Δικτύου σε όλη τη χώρα. Όπως σημειώνονταν, η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Στο Q2 του 2023 αναμένονται οι συμβάσεις για τουλάχιστον 2.300 σημεία και στο β’ εξάμηνο του 2024 για το σύνολο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ