Η βενετική Πρέβεζα σε 530 σελίδες!

ENETIKO ROLOI

ENETIKO ROLOIΤα 80 χρόνια διοίκησης της Πρέβεζας από τους Βενετούς, την περίοδο 1718- 1797, ερευνήθηκαν, μελετήθηκαν και καταγράφηκαν σε μια εξαιρετική συγγραφική εργασία, αποτέλεσμα προγραμματικής σύμβασης με την ιστορικό κ. Χριστίνα Ε. Παπακώστα, που έγινε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου, μετά τον εντοπισμό στην Λευκάδα του αρχείου Ενετικής Διοίκησης της Πρέβεζας.

Το αποτέλεσμα της μελέτης της κ. Παπακώστα, μία επιστημονική εργασία, 530 σελίδων, με τίτλο «Το αρχείο των Βενετών Προβλεπτών της Πρέβεζας. Διοίκηση και οργάνωση της πόλης τον 18ο αιώνα», παραδόθηκε στην Π.Ε Πρέβεζας, έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της, http://www.preveza.gr/images/to-arxeio-ton-provlepton-tis-prevezas.pdf και σύντομα θα εκδοθεί σε βιβλίο.

 

Σκοπός του έργου ήταν η προαγωγή της ιστορικής γνώσης και του πολιτισμού, αλλά ταυτόχρονα και η προβολή της σημαντικής ιστορίας της περιοχής κατά την περίοδο ανάπτυξής της υπό τη Βενετική Διοίκηση. Από το αποτέλεσμα του έργου προκύπτει η δομή διοίκησης της εποχής, η ναυτιλία και οι εμπορικές δραστηριότητες, η κοινωνική διαστρωμάτωση της Πρέβεζας, η δημιουργία ενοριών και των εκκλησιών τους, αλλά και στιγμές από την καθημερινότητα της εποχής των πολιτών.

«Με το έργο αυτό, για άλλη μια φορά, αποδεικνύουμε ότι μέλημά μας, στην Π.Ε. Πρέβεζας, δεν είναι μόνο η δόμηση έργων αλλά και η «δόμηση» πολιτισμού στην περιοχή μας. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να καταγραφεί και να διαδοθεί η ιστορία ενός τόπου, παρά μόνο μέσω ενός βιβλίου, αποτέλεσμα ιστορικής μελέτης», είπε ο κ. Ιωάννου εκφράζοντας παράλληλα τον ενθουσιασμό του για την ολοκλήρωση του ιστορικού αυτού συγγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ