53 θέσεις πάρκινγκ για Α.με.Α στα Γιάννινα

Ο Δήμος Ιωαννιτών με ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε τον επανακαθορισμό των γενικών θέσεων στάθμευσης των Ατόμων με Αναπηρία, με κύριο και αποκλειστικό γνώμονα τη καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία, φυσικά πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Στην κατεύθυνση αυτή υπήρξε συνεργασία με το Νομαρχιακό Σωματείο Α.με.Α Ιωαννίνων, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών Βορειοδυτικής Ελλάδας ενώ προτάσεις κατέθεσαν κι άλλοι αντίστοιχοι Σύλλογοι.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η αρμόδια αντιδήμαρχος, Ελένη Βασιλείου, πρώτα κατεγράφησαν οι υφιστάμενες θέσεις, ακολούθως αξιολογήθηκαν και μέσω αυτής της διαδικασίας κάποιες διατηρήθηκαν, ορισμένες (14) καταργήθηκαν ενώ δημιουργήθηκαν 53 θέσεις.

«Τα κριτήρια με τα οποία έγινε η χωροθέτηση αυτών των θέσεων, πάντα με απόλυτο σεβασμό και ευαισθησία στα Άτομα με Αναπηρία, είναι σημεία στα οποία υπάρχει συνάθροιση και εξυπηρέτηση κοινού, σχολεία, πλατείες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα, χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας χώροι δημοτικών πάρκινγκ.
Για το Δήμο Ιωαννιτών η διαδικασία αυτή δε σταματάει εδώ.
Υπάρχουν τα περιθώρια χωροθέτησης και νέων θέσεων στο μέλλον που θα προκύπτουν μέσα από ανάγκες που θα μας υποδεικνύονται και θα αξιολογούνται πάντα σε συνεργασία των Υπηρεσιών με τους Συλλόγους που εκπροσωπούν τα Άτομα με Αναπηρία, αλλά και των ίδιων των ατόμων αυτών», τόνισε η κ. Βασιλείου.

Παράλληλα σημείωσε ότι οι προτάσεις αυτές πριν φτάσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο για τελική έγκριση, εισηγούνται και γνωμοδοτούνται από άλλες δύο επιτροπές, την Επιτροπή Κυκλοφοριακών θεμάτων, αλλά και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

«Πάντα στο πλαίσιο του ανοιχτού διαλόγου και της πληροφόρησης του πολίτη, αλλά και του επισκέπτη αυτού του Δήμου μπορεί κάποιος στην ιστοσελίδα του Δήμου, στη θεματική ποιότητα ζωής και συγκεκριμένα στη κινητικότητα στη πόλη μας, να ανατρέξει και να εντοπίσει τις συγκεκριμένες θέσεις.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η βέλτιστη λειτουργία της κυκλοφορίας, που για εμάς είναι στόχος, οδηγεί στη καλύτερη ποιότητα της ζωής του κοινωνικού συνόλου», κατέληξε η κ. Βασιλείου.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Σωματείου Α.με.Α Ιωαννίνων, Αστερινός Μάνθος, από την πλευρά του τόνισε πως, καθώς η πόλη μας αλλάζει, είναι ανάγκη να επικαιροποιηθούν και οι γενικές θέσεις στάθμευσης για Α.με.Α., οι οποίες προσδιορίζονται για καλύψουν τις ανάγκες μιας ευάλωτης ομάδας ανθρώπων στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Ο κ. Μάνθος στάθηκε στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και αφορά την χωροθέτηση γενικών θέσεων Α.με.Α εμπρός από ιδιωτικές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι ως Σωματείο πιστεύουν πως είναι σε εντελώς λάθος δρόμο και παραβιάζει το πνεύμα του νομοθέτη.

«Αν κάποιος εργάζεται με Α.με.Α (ιδιωτικές σχολές, ιατρεία, θεραπευτήρια, καταστήματα εστίασης κλπ), προφανώς θα πρέπει εξ αρχής επιλέξει τον χώρο που θα στεγάσει την επιχείρησή του με γνώμονα την ευκολία προσέγγισης αλλά και η ίδια η επιχείρηση θα πρέπει να είναι προσβάσιμη και να φέρει τις κατάλληλες υποδομές.

Θα πρέπει δηλαδή ο χώρος να μην έχει σκαλιά ή να υπάρχει ράμπα, αν υπάρχει ασανσέρ να έχει άνοιγμα πόρτας τουλάχιστον 90 εκατοστά ώστε να μπορεί να εισέλθει αμαξίδιο και φυσικά να διαθέτει τουαλέτα Α.με.Α.

Φανταστείτε ένα ιδιωτικό ιατρείο να αιτείται χωροθέτηση γενικής θέσης στάθμευσης Α.με.Α και όταν πας για αυτοψία στο χώρο, να διαπιστώνεις ότι έχει σκαλιά για να το προσεγγίσεις.

Η επαγγελματική ενασχόληση με τα Α.με.Α. προϋποθέτει, την επιλογή κατάλληλων χώρων και την εύλογη μεταβολή αυτών ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Αναπήρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνθος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ