50+14 εκατομμύρια για τη θέρμανση των σχολείων

sxoleio trania

Λευκός καπνός βγήκε από το Υπουργείο Εσωτερικών χθες αργά το απόγευμα, αφού μετά από σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των αρμοδίων Υπουργών και του Προεδρείου της ΚΕΔΕ, εξασφαλίστηκαν για τους Δήμους της χώρας οι επιπλέον πόροι που απαιτούνταν ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στα σχολεία αλλά και στη λειτουργία των Δήμων, από την εκρηκτική αύξηση των τιμών ενέργειας.

Μέλη του Προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δ. Παπαστεργίου, επικεφαλής παρατάξεων στο Δ.Σ. καθώς και του Προεδρείου της ΕΔΕΥΑ, συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρόντος του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας Θεόδωρου Σκυλακάκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την αυτοδιοίκηση, όπως η αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους για τους Δήμους, τις ΔΕΥΑ και τις σχολικές επιτροπές,  το νομοσχέδιο της Δημοτικής Αστυνομίας, η παράταση της αποπληρωμής των δανείων των Δήμων, η μετάθεση κατά ένα χρόνο της αποπληρωμής των δανείων των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η ρύθμιση οφειλών για χρέη προς δήμους, η ναυαγοσωστική κάλυψη και το ζήτημα που αφορά την καταβολή του τέλους ταφής.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα της αύξησης του ενεργειακού κόστους και την ανάγκη, ιδιαίτερα για τα σχολεία, το κόστος αυτό να καλυφθεί από το Κεντρικό Κράτος.

Στο πλαίσιο αυτού του αιτήματος, από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ ανακοινώθηκε πως άμεσα θα δοθούν στους Δήμους 50 και 14 εκ. ευρώ ενώ άλλα 50 εκ. ευρώ θα δοθούν ως το τέλος του χρόνου, με την προϋπόθεση οι Δήμοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πετύχουν τους στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Επίσης από τον κ. Πέτσα ανακοινώθηκε ότι εξασφαλίστηκαν επιπλέον 6 εκατομμύρια ευρώ για τη δαπάνη που αφορά τις σχολικές καθαρίστριες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ