Πάνω από 500 χιλ. στρέμματα έγιναν στάχτη

fotia pyrosbestikiΣε κακόβουλο εμπρησμό (εξακριβωμένο ή πιθανό) αποδίδεται το 11% των πυρκαγιών που προκλήθηκαν στο διάστημα των τελευταίων 25 ετών ενώ το 47% των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα, έχει προέλθει από αδιευκρίνιστα αίτια, όπως επισημαίνει σε πρόσφατη έρευνα το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (ΙΜΔΟ & ΤΔΠ) του ΕΘΙΑΓΕ και του WWF Ελλάς, με τίτλο «Δασικές πυρκαγιές Ελλάδας: 1983-2008».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, περισσότερα από 500.000 στρέμμ. δασικής και γεωργικής γης έχουν γίνει στάχτη -μέχρι στιγμής- το φετινό Καλοκαίρι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), ενώ ο συνολικός απολογισμός αναμένεται να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει τον υψηλό ετήσιο μέσο όρο της Ελλάδας (523.582 στρμμ.), καθιστώντας για ακόμη μια χρονιά τη χώρα μας θεατή του ίδιου έργου.

Με την αντιπυρική περίοδο να βρίσκεται ακόμη εν ισχύ, ο απολογισμός του φετινού Καλοκαιριού έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τα δεδομένα των τελευταίων 25 χρόνων και να μας υπενθυμίσει ότι ούτε τα αίτια αλλά ούτε και η ανάγκη κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δασοπροστασίας έχουν εκλείψει. Το «τρίπτυχο της καταστροφής» που συνθέτουν οι δυσμενείς κλιματικές συνθήκες με μακρά διαστήματα υψηλής θερμοκρασίας και ανομβρίας, οι χρόνιες παθογένειες του εθνικού συστήματος δασοπροστασίας και η αμέλεια των πολιτών, οδήγησε για ακόμη μια χρονιά σε εκτεταμένες καμένες εκτάσεις.

Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν 15 μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες ευθύνονται για 407.000 στρέμμ. καμένων εκτάσεων, με εκείνη της Χίου να κατέχει τα θλιβερά πρωτεία με περίπου 152.000 στρέμματα. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το φετινό Καλοκαίρι, σύμφωνα με τα οποία, μέχρι το τέλος Αυγούστου, σε σύνολο 250 δικογραφιών για πρόκληση εμπρησμού, οι 224 αφορούσαν σε αμέλεια και μόλις οι 26 σε πρόθεση.

«Η αποτελεσματική οργάνωση της δασοπροστασίας είναι πρωτίστως θέμα ισχυρής πολιτικής βούλησης, σωστής επιχειρησιακής οργάνωσης, συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και συνεχούς ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών» όπως τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, υπογραμμίζοντας πως «Ελπίζουμε ότι οι προτάσεις μας θα αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση της χώρας μας, προς όφελος όχι μόνο του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της εθνικής οικονομίας, καθώς -εν αντιθέσει με την πρόληψη- η καταστολή αλλά και η εκ των υστέρων διαχείριση των επιπτώσεων των πυρκαγιών επιβαρύνει με τεράστια έξοδα τον κρατικό προϋπολογισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ