«Πρωτοβουλία των 5»: Ο ρόλος των δήμων στην υπέρβαση της κρίσης

DHMARXOI PENTEΟ ρόλος των δήμων όχι μόνο για τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εξόδου από την κρίση συζητήθηκαν στην ημερίδα της «Πρωτοβουλίας των 5 δημάρχων», που έγινε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα της δεύτερης δημόσιας εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας ήταν: «Ανάπτυξη και Τοπική Αυτοδιοίκηση». Η πρώτη δημόσια παρέμβαση των «Πέντε», διεξήχθη στις αρχές Νοεμβρίου στο Βόλο, με θέμα την κοινωνική πολιτική των Δήμων.

 

Η «Πρωτοβουλία των Πέντε» αποτελείται από τους δημάρχους Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, Βόλου Παναγιώτη Σκοτινιώτη, Πατρέων Γιάννη Δημαρά, και Ιωαννιτών Φίλιππου Φίλιου, οι οποίοι και μίλησαν στην εκδήλωση, ενώ τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Όπως είναι γνωστό το εγχείρημα της «Πρωτοβουλίας των Πέντε», αποτελεί πολιτική παρέμβαση που επικεντρώνεται στο χώρο της αυτοδιοίκησης, με στόχο να αποτελέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αιχμή του μεγάλου μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την εθνική ανασυγκρότηση, αντιμαχόμενη τη συντήρηση, την ακινησία και την πόλωση. Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τα χαρακτηριστικά αυτής της παρέμβασης, τις θέσεις και τους στόχους της, στον επίσημο ιστότοπο της «Πρωτοβουλίας των Πέντε» www.prv5.gr.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν:

– Οι θέσεις της «Πρωτοβουλίας των Πέντε» σε θέματα ανάπτυξης

– Καινοτόμες / επιτυχημένες δράσεις στους πέντε δήμους

– Εμπόδια και προτάσεις για την τοπική ανάπτυξη

Τα παραδείγματα καλών πρακτικών του κάθε Δήμου παρουσίασαν συγκεκριμένα: εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων ο Γιώργος Μπρούλιας, Πρόεδρος Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής, εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης ο Χασδάϊ Καπόν, Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και ο Σπύρος Πέγκας, εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού, εκ μέρους του Δήμου Πατρέων ο Θοδωρής Αμπατζής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σύστημα «Τρωάδες», εκ μέρους του Δήμου Βόλου ο Δημήτρης Δερβένης, Αντιδήμαρχος Οικονομικής Ανάπτυξης, εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών ο Στέφανος Ζέρβας, Ειδικός Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας.

Οι παρεμβάσεις τους θα βρίσκονται αναρτημένες στον ιστότοπο της «Πρωτοβουλίας των Πέντε» www.prv5.gr.

Οι φορείς της πόλης

Ακολούθησαν παρεμβάσεις φορέων και συζήτηση με το κοινό, ενώ ομάδες εργασίας με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων θα διατυπώσουν ολοκληρωμένες προτάσεις προς την πολιτεία και τους πολίτες για την ενίσχυση του ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα ανάπτυξης.

Οι προτάσεις αυτές θα ανακοινωθούν σε κοινή συνέντευξη τύπου των Πέντε Δημάρχων τη Δευτέρα στις 12.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ