45 χιλιάδες η αντικειμενική, 19 η πραγματική… Έντονες διαμαρτυρίες στην Ζίτσα!

Με τον εφιάλτη των αντικειμενικών αξιών και του επαναπροσδιορισμού τους ζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ειδικά σε ορισμένες περιοχές της Ηπείρου, καθώς πληρώνουν με τιμές… Εκάλης! Πέρα όμως απ’ αυτό, καταγράφεται τεράστια απόκλιση μεταξύ της πραγματικής κι αντικειμενικής αξίας. Χαρακτηριστικές είναι περιπτώσεις στον Δήμο Ζίτσας. Από τις συμβολαιογραφικές πράξεις που έχουν στα χέρια τους κάτοικοι της Ελεούσας προκύπτει ότι ακίνητο πουλήθηκε έναντι 19 χιλιάδων ευρώ ενώ η η αξία του εκτιμήθηκε από την οικεία Δ.Ο.Υ. στο ποσό των 45.000 ευρώ. Η διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής αξίας και της τιμής πώλησης φτάνει στο 142% στην προκειμένη περίπτωση ενώ σε άλλες περιπτώσεις ανέρχεται μέχρι και στο 258%!.

Το αίτημα του Δήμου Ζίτσας για μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων επαναφέρει με επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος.

Αφορμή της νέας επιστολής του Δημάρχου Ζίτσας στάθηκε η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στον ορισμό πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων οι οποίοι θα εισηγηθούν μετά από συγκεκριμένη διαδικασία τις τιμές εκκίνησης των νέων αντικειμενικών αξιών.

Ο εξορθολογισμός με μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων είναι ένα πάγιο αίτημα της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ζίτσας το οποίο είχε φέρει προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση εκείνη, το Δημοτικό συμβούλιο κάνοντας δεκτή την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Φώτη Ράρρα, είχε αποφασίσει την αποστολή υπομνήματος προς το Υπουργείο Οικονομικών με το οποίο να ζητά την επανεξέταση όλου του πλέγματος των αντικειμενικών αξιών στην περιοχή του Δήμου Ζίτσας.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας με την  επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό, τον Αναπληρωτή Υπουργό και την Υφυπουργό Οικονομικών και κοινοποιεί προς τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους Προέδρους της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Ηπείρου, τους βουλευτές της Π.Ε. Ιωαννίνων και τη Δ/ντρια της Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων, παραθέτει μια σειρά παραδειγμάτων που αποδεικνύουν πως οι διαφορές που υπάρχουν στην τιμή ζώνης μεταξύ των Δήμων Ζίτσας και όμορων Δήμων αδικούν κατάφορα τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Ζίτσας.

Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Επικρατείας στην 2334-2337/20016 απόφασή του, επισημαίνει ότι μεταξύ  άλλων ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων πρέπει να διενεργείται με βάση ενιαία, διαφανή, αρκούντως ορισμένη, πρόσφορη και οικονομετρικά άρτια μεθοδολογία, λαμβάνοντας υπόψη και τη γνώμη του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου

 «Με τις τιμές που ισχύουν σήμερα στις αντικειμενικές αξίες, αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πλιάκος, επιβαρύνονται κατάφορα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου χωρίς οι ιδιοκτησίες τους να έχουν μεγαλύτερη αξία ή να είναι σε πιο προνομιούχες περιοχές από εκείνες άλλων συμπολιτών τους που βρίσκονται ακόμη και μέσα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων».

 Με την επιστολή του ο κ. Πλιάκος καταθέτει τις προτάσεις που είχαν ψηφιστεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ζητά:

1)     Να γίνει μείωση  των νέων αντικειμενικών αξιών στην περιοχή του Δήμου Ζίτσας, τουλάχιστον σε ποσοστό 30%,

2)     Ο Συντελεστής Οικοπέδου (Σ.Ο.) να διαμορφωθεί  από 0,10 έως 0,40 τουλάχιστον  και

3)     Να καταργηθεί η διαφορά της αξίας ανάλογα με την δυνατότητα κατάτμησης του οικοπέδου σε περισσότερα άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, αφού αυτό αφορά τοπικές κοινότητες με ελάχιστους κατοίκους και χωρίς καμία περαιτέρω δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου.

 «Η επανεξέταση όλου του πλέγματος των νέων αντικειμενικών αξιών στην περιοχή του Δήμου Ζίτσας και η εκλογίκευσή τους με βάση τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που βιώνουμε θα ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς θα υπάρξει δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, ενώ ταυτόχρονα θα διορθωθούν οι σημερινές στρεβλώσεις» εξηγεί ο Δήμαρχος Ζίτσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ