Ανυπολόγιστη καταστροφή… Ζημιές σε περισσότερα από 400 σπίτια, 70 επιχειρήσεις και μονάδες

ARTA PL2

ARTA PL2Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα στο Νομό Άρτας από τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή.

Όσο η στάθμη των νερών υποχωρεί τόσο οι εικόνες προκαλούν σοκ και δέος. Σπίτια, μονάδες, επιχειρήσεις καλύφθηκαν κάτω από τα νερά, ενώ χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έγιναν λίμνη.

Η περιοχή που επλήγη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη είναι αυτή του Δήμου Νικολάου Σκουφά.

Εκτεταμένες οι ζημιές στους Κεραμάτες, στις Συκιές, στο Λουτρότοπο και στον Ανθότοπο. Μάλιστα στον Ανθότοπο το σύνολο των κατοικιών έχει υποστεί ζημιές.

«Περίπου 400 σπίτια και 70 επιχειρήσεις έχουν πάθει μεγάλες ζημιές. Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες έχουν πνιγεί. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να επιλύσουμε προβλήματα» σημείωσε μιλώντας στο Epiruspost ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Στάθης Γιαννούλης.

ARTA PL1Υπολογίζονται σε πάνω από 100.000 τα στρέμματα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές στον κάμπο της Άρτας.

Ο δήμαρχος Νικολάου Σκουφά ζητά να καταβληθεί άμεσα το επίδομα που προβλέπεται ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να ανακουφιστούν προσωρινά ενώ τονίζει ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου το συγκεκριμένο επίδομα δεν μπορεί να καλύψει ούτε το ελάχιστο των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Η υποχώρηση της στάθμης των νερών αποκαλύπτει εκατοντάδες νεκρά οικόσιτα ζώα. Συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και των Δήμων προχωρούν στην απομάκρυνσή τους και την υγειονομική ταφή ενώ ακολουθεί απολύμανση σε όλους τους χώρους.

Παράλληλα δεκάδες κτηνοτρόφοι έχουν μείνει χωρίς ζωοτροφές καθώς παρασύρθηκαν από τα νερά που πλημμύρισαν τα πάντα ενώ για ορισμένες μονάδες δεν υπάρχει ακόμη καμία πρόσβαση με μεγάλους κινδύνους για τα ζώα.

Στην Πρέβεζα και τη Θεσπρωτία

BRYSELLA KAXRI

Το εύρος των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει από κοντά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισκεπτόμενος σήμερα περιοχές των Π.Ε. Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.

Μεταξύ άλλων επισκέφτηκε την Βρυσέλα Φιλιατών, την περιοχή Αμμουδιάς καθώς και περιοχές του Δήμου Ζηρού, όπου παραμένουν πλημμυρισμένες πεδιάδες και έχουν προκληθεί ζημιές σε αγροτικές υποδομές και σε καλλιέργειες.

Ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

“Οι υπηρεσίες των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων αντιμετώπισαν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που προέκυψαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Ήπειρο. Οι όγκοι του νερού όμως ήταν τεράστιοι και αδύνατο να αντιμετωπιστούν με όσα μέσα και αν διέθετε η Πολιτεία”, τόνισε, προσθέτοντας ότι έχει συνεχή συνεργασία με τους αντίστοιχους Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Θ. Πιτούλη και Στ. Ιωάννου, ώστε αμέσως μόλις υποχωρήσουν τα νερά, να αρχίσει η προσωρινή αποκατάσταση των ζημιών.

Πέραν αυτών, ο Περιφερειάρχης εξέτασε και προβλήματα που έχουν προκληθεί στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα αντιμετωπιστούν με τη βελτίωση της κατάστασης.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ