Τριάντα επτά γηγενείς ποικιλίες αμπέλου ταυτοποιήθηκαν και μελετήθηκαν στην Ήπειρο. Είναι οι ποικιλίες αυτές που μπορούν να αποτελέσουν το μέλλον της τοπικής αμπελουργίας και να της προσδώσουν τεράστια προστιθέμενη αξία μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Το ερευνητικό πρόγραμμα που έβαλε στο μικροσκόπιο τις ποικιλίες αμπέλου στην Ήπειρο έγινε από τη συνεταιριστική Zoinos με στόχο την διάσωση αλλά και την ανάδειξη της μοναδικότητας του γηγενούς ποικιλιακού πλούτου. Ενός πλούτου που πλέον έχει ταυτοποιηθεί και αξιολογηθεί.
Μάλιστα στη Ζίτσα δημιουργήθηκε και ο πρώτος πειραματικός αμπελώνας με ορισμένες από τις ποικιλίες αυτές ώστε να διαπιστωθεί ποιες μπορούν να αποδειχθούν εκμεταλλεύσιμες.
«Το αμπέλι έχει μία ιστορία επτά χιλιάδων ετών. Οι ποικιλίες της Ηπείρου αποτέλεσαν το αντικείμενο έρευνας εξαιρετικών επιστημόνων και πλέον έχουν ταυτοποιηθεί. Αυτό που επιχειρούμε είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία που υπήρχε για αρκετά χρόνια πως για να σωθεί η ελληνική αμπελοκαλλιέργεια πρέπει να προστρέξει σε ξένες ποικιλίες. Αποδείχθηκε ότι αυτό δεν ισχύει. ΟΙ γηγενείς ποικιλίες είναι αυτές που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου, την κουλτούρα του, τον πολιτισμό του.. Είναι αυτές που δίνουν προστιθέμενη αξία στο προιόν» τόνισε σε δηλώσεις του με αφορμή την ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος ο Πρόεδρος της Zoinos Βαγγέλης Αργύρης.
Σημαντική είναι η πρωτοβουλία της συνεταιριστικής μονάδας που αφορά στον πειραματικό αμπελώνα που αναπτύσσεται στην Ζίτσα. Μέσα από την καλλιέργεια ορισμένων γηγενών ποικιλιών θα διαπιστωθεί η βιωσιμότητά τους κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση από νέους αλλά και ήδη δραστηριοποιούμενους στον κλάδο.
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου Κώστας Ευσταθίου που παραβρέθηκε στην ημερίδα υπογράμμισε ότι οι γηγενείς ποικιλίες αποτελούν την βάση για όλα τα προγράμματα προώθησης κρασιού που υλοποιούνται στο εξωτερικό.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκου σημείωσε ότι οι γηγενείς ποικιλίες αποτελούν το εμπορικό διαβατήριο για να περάσουν τα ελληνικά κρασιά στο εξωτερικό. «Η ελληνική οινοπαραγωγή θα προχωρήσει στηριζόμενη στις ποικιλίες που θα δώσει προστιθέμενη αξία ώστε να μην υπάρχουν αδιέξοδα» σημείωσε.