Ενισχύονται επιχειρήσεις με 322 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ

ESPA MME 16 5

Με ποσό ύψους 322 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ θα επιδοτηθούν τα τέσσερα πρώτα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για τα οποία ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος υποβολής αιτήσεων, ενώ ακολουθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου η προκήρυξη του δεύτερου κύκλου, με έξι δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 615 εκατ. ευρώ.

Στον πρώτο κύκλο για τα τέσσερα προγράμματα υποβλήθηκαν συνολικά 46.987 αιτήσεις, αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομίας να αυξήσει τον αρχικό προϋπολογισμό από τα 270 εκατ. ευρώ στα 322 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, στη δράση «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» (100% χρηματοδότηση) υποβλήθηκαν 16.193 αιτήσεις, κυρίως νέων επιστημόνων (νομικών, γιατρών, μηχανικών κ.λπ.). Λόγω της μεγάλης συμμετοχής, το υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού της συγκεκριμένης δράσης στον δεύτερο γύρο.

«Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» (100% χρηματοδότηση): Υποβλήθηκαν 5.626 προτάσεις εντοπισμένες κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα με έμφαση στους τομείς των νέων τεχνολογιών, της πληροφορικής, της αγροτοδιατροφής και της υγείας.

«Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» (50% χρηματοδότηση): Υποβλήθηκαν προτάσεις από 2.552 υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως από τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές όπως το Ν. Αιγαίο, η Κρήτη και το Ιόνιο.

«Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» (50% χρηματοδότηση): Υποβλήθηκαν 9.577 αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού, ο οποίος υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Ο στόχος

«Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και εν όψει του δεύτερου κύκλου, που θα προκηρυχθεί το αργότερο ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενδεχομένως εξεταστούν αλλαγές και εξειδικεύσεις ακόμα και η αύξηση του προϋπολογισμού, με βάση και την εμπειρία από τον πρώτο κύκλο», δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί η δράση για τη δικτύωση επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους με προσωπικό από 50 ως 250 άτομα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, καθώς και η δράση για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων. Επίσης, σχεδιάζεται δράση, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ για νέα επιχειρηματικά πάρκα, πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ για την περιβαλλοντική βιομηχανία, ενώ με 370 εκατ. ευρώ θα ενισχυθούν συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς.

Oι τέσσερις δράσεις, για τις οποίες ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος, εντάσσονται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του ΕΣΠΑ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην κατεύθυνση της αλλαγής του παραγωγικού προτύπου, κατεύθυνση που ακολουθούν και οι δράσεις που θα προκηρυχθούν. Ας σημειωθεί ότι ήδη έχει εκδοθεί πρόσκληση για την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων σε επιχειρήσεις κατά προτεραιότητα στους στρατηγικούς τομείς του ΕΠΑνΕΚ, με συνολικό προυπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ