32 ακόμη ήρωες αναπαύονται για πάντα στην Κλεισούρα!

kleisoura pesontes

Στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Κλεισούρας αναπαύονται άλλοι 32 πεσόντες, άλλοι 32 ήρωες που άφησαν τη ζωή του στα βουνά της Αλβανίας.

Η ομάδα του Ύποναύαρχου, Διευθυντή του Β Κλάδου του ΓΕΕΘΑ κ. Δημήτρη Μήλα, που επί το πλείστων προεδρεύει της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την εφαρμογή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας – Αλβανίας για τους Έλληνες Πεσόντες του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου 1940-’41, είχε προγραμματίσει να γίνει ακόμη μια Επικήδειος Ακολουθία. Για 32 σωρούς Ελλήνων στρατιωτικών…

«Τα παιδιά αυτά έδωσαν για την Πατρίδα ότι πολυτιμότερο είχαν την ζωή τους… τόσο πρόθυμα και αγόγγυστα, και η Πατρίδα σήμερα τους το αναγνωρίζει με τόσο συγκινητικό τρόπο…», ανέφερε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος που χοροστάτησε.

Παρούσα ήταν πολυμελής αντιπροσωπεία της ηγεσίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που συνόδευαν τον Υποναύαρχο Δημήτριο Μήλα: Αρχιπλοίαρχος Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος, Πλοίαρχος Σπύρος Σκορτσίδης, Ταγματάρχης Ιωάννης Κωστάκης, και Λοχαγός Δημήτριος Γιακουμής, όπως επίσης και Ακόλουθος Αμύνης της Ελλάδας στα Τίρανα Συνταγματάρχης Ευθύμιος Ντάλας, ο επικεφαλής της Ομάδας Πεδίου κ. Νίκος Κύργος με τους συνεργάτες του επίσης, επέδωσαν τις πρέπουσες τιμές και την επισημότητας στην τελετή.

Μετείχαν εκπροσωπώντας τις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας κα. Βάλη Πενταρβάνη και ο Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Καραμουσαλής καθώς και ο Γενικός Πρόξενος στο Αργυρόκαστρο κ. Δημήτριος Σαχαρίδης.

Παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κσαπίδης που και ως βουλευτής είχε επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για το ζήτημα ενώ επισκέφθηκε στη συνέχεια ιδιωτικά το Ύψωμα 731 και τέλεσε εκεί Τρισάγιο. Μετείχαν επίσης και στελέχη της Δημοκρατικής Ενώσεως Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ.

Στο Νεκροταφείο της Κλεισούρας που διέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αναπαύονται πλέον 970 αξιωματικοί και στρατιώτες και οι δυνατότητες του έχουν εξαντληθεί.

Η όλη διαδικασία της αναζήτησης, εκταφής, ταυτοποίησης και ταφής των Πεσόντων Ελλήνων Στρατιωτικών του Μετώπου 1940-΄41 έχει βέβαια και άλλες δράσεις και ανάλογα επιτεύγματα που αφορούν στην ενδελεχή μελέτη των πληροφοριών τόσο γραπτών όσο και προφορικών, την εξακρίβωση των στοιχείων, τις επιτόπιες έρευνες σε μέρη δύσβατα, την επιστημονική εργασία ανθρωπολόγων και ιατρών κ.α. ανάλογα.

Πηγή πληροφοριών και φωτό: http://tachydromos.org/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ