Τα Μπολσόι στην Πρέβεζα στις 31 Μαρτίου

MPOLSOI PREBEZAΜε την παράσταση «Εσμεράλδα» σε τρεις πράξεις και πέντε σκηνές συνεχίζονται την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 7 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας οι μεταδόσεις από τα μπαλέτα Μπολσόι . Το μπαλέτο  σε αρχική χορογραφία του Marius Petipa και μουσική του Cesare Pugni. είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Βίκτορος Ουγκό “Η Παναγία των Παρισίων”, πρόκειται για μία τραγική ιστορία αγάπης της όμορφης τσιγγάνας σε έναν κόσμο γεμάτο μίσος, αγάπη αλλά τελικά και δικαιοσύνη.

Ο ποιητής Gringoire, καταδικάστηκε σε θάνατο με απαγχονισμό και  σώζεται από την όμορφη Esmeralda, η οποία συμφωνεί να τον παντρευτεί. Ο Αρχιδιάκονος Frollo, διχασμένος ανάμεσα στην αγάπη του για το Θεό και την εμμονή του για το κορίτσι τσιγγάνων, στέλνει το  πρωτοπαλίκαρο του Quasimodo να την συλλάβει.  Η Esmeralda διασώζεται από τον Φοίβο τον  αρχηγός της φρουράς Η παράσταση για πρώτη φορά παρουσιάστηκε από το Μπαλέτο του Θεάτρου της Αυτού Μεγαλειότητας του στο Λονδίνο το 1844 και από  τότε έχει  προσαρμοστεί και τροποποιηθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα από τον Marius Petipa το 1886. Η χορογραφική εκδοχή που θα δούμε στις 31 Μαρτίου  δημιουργήθηκε ειδικά για το Μπολσόι από τον Yuri Burklava και Vasily Medvedev το 2009.

 

Ο  Yuri Burklava εισαχθεί σε Σχολή Μπαλέτου της Μόσχας το 1986 και το ίδιος έτος έγινε πρώτος σολίστ. Μετά από πολλές επιτυχημένες παραγωγές, όπως η Le Corsaire, το 2007, έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Μπολσόι το 2009 και παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι το 2011.

Ο Vasily Medvedev  είναι απόφοιτος της Ακαδημίας  της Αγίας Πετρούπολης και έχει συνεργαστεί με πολλά θέατρα σε όλο τον κόσμο τόσο ως χορευτής όσο και ως χορογράφος. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Χορού από το 2007.

Να σημειώσουμε ότι η Εσμεράλδα θα αντικαταστήσει την “Ιεροτελεστία της Άνοιξης” που  ήταν προγραμματισμένη και αναβλήθηκε . Η αιτία είναι η επίθεση με οξύ που δέχτηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού Σεργκέι Φιλίν. Να θυμίσουμε ότι η Ιεροτελεστία της άνοιξης  θα σηματοδοτούσε τα 100 χρόνια από την πρώτη χορογραφία του Νιζίνσκι, και σύμφωνα με την ανακοίνωση, το έργο θα παρουσιαστεί όταν ο Φιλίν επιστρέψει στο πόστο του.

Να θυμίσουμε ότι οι μεταδόσεις γίνονται για πρώτη χρονιά αποκλειστικά και μόνο στην Πρέβεζα μετά την συνεργασία του Δήμου Πρέβεζας, του Δημοτικού Ωδείου “Σπύρος Δήμας”, των Μπολσόι και της γαλλικής εταιρείας Pathé

Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ (και 5 ευρώ για μαθητές και φοιτητές).Περισσότερες πληροφορίες από το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας. στο τηλέφωνο 2682025320 και στο [email protected]

Να αναφέρουμε τέλος ότι οι φετινές παραστάσεις θα ολοκληρωθούν στις 12 Μαΐου με  το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Προκόφιεφ στις 12 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ