Ενιαίο φόρο 30% για τους ελεύθερους επαγγελματίες

XRHMATA5

XRHMATA5Την επιβολή ενιαίου φόρου 30% στους ελεύθερους επαγγελματίες, από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους, δηλαδή με κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου, κατά την οποία έκλεισε τόσο το πακέτο των περικοπών 11,9 δισ. ευρώ, όσο και το πακέτο των φόρων, από το οποίο αναμένονται έσοδα 2 δισ. ευρώ.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να μην επιβληθεί νέος κεφαλικός φόρος, αλλά να επιβαρυνθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, το σχέδιο προβλέπει κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και επιβολή ενιαίου φόρου 30% σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα το 100% των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και τις αμοιβές που καταβάλουν στους εργαζόμενους τους.

Παράλληλα, οι αλλαγές που προωθούνται προβλέπουν τη μείωση των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τέσσερα ή τρία και παράλληλα να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

Για τους αγρότες, των οποίων το εισόδημα προσδιορίζεται βάσει ενός αντικειμενικού συστήματος ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και την περιοχή, πληροφορίες αναφέρουν ότι από το νέο έτος ο φόρος τους θα προσδιορίζεται με βάση τα βιβλία εσόδων – εξόδων που θα υποχρεωθούν να τηρούν. Το πιθανότερο είναι ότι το αφορολόγητο όριο θα διατηρηθεί για τους αγρότες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ