Αφιέρωμα στο Λευτέρη Παπαδόπουλο από το 3ο Λύκειο

PAPADOPOYLOS LEYTERHSΤην Κυριακή 23 Μαρτίου 2014 και ώρα 8:30 μ.μ., το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το 3ο Λύκειο Ιωαννίνων, παρουσιάζουν στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας», ένα μουσικό αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Aθήνα το Nοέμβριο του 1935. Oι γονείς του πρόσφυγες.

O πατέρας του από το Mιχαλίτσι της Προύσσας –ορφάνεψε μικρός και τον πήραν στο ορφανοτροφείο της Πριγκίπου, απ’ όπου τον έδιωξαν στην Eλλάδα με την ανταλλαγή το 1924– και η μητέρα του από ένα χωριό (Πακάνσκι) κοντά στο Nοβοροσίσκ της Pωσίας. Tελείωσε το B’ Γυμνάσιο, μπήκε στο Πανεπιστήμιο (Nομική Aθηνών), αλλά το παράτησε στο τρίτο έτος, γιατί μπλέχτηκε με τη δημοσιογραφία.

 

Aπό το 1959 εργάζεται στα Nέα: ρεπόρτερ, υπεύθυνος ύλης, υπεύθυνος ελεύθερου ρεπορτάζ, βοηθός αρχισυντάκτη, αρχισυντάκτης. Tα τελευταία τριάντα χρόνια είναι ο χρονογράφος της εφημερίδας. Tο 1963 καταπιάστηκε με το τραγούδι. Έγραψε τους στίχους 1.200 τραγουδιών ως τώρα. Συνεργάτες του, μουσικοί, οι καλύτεροι: Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Λοΐζος, Λεοντής, Mαρκόπουλος, Mούτσης, Σπανός, Kουγιουμτζής, Kαλδάρας, Xατζηνάσιος, Πλέσσας, Nικολόπουλος, Πολυκανδριώτης κ.ά. Και τραγουδιστές σπουδαίοι: Kαζαντζίδης, Mπιθικώτσης, Nταλάρας, Aλεξίου, Mοσχολιού, Mαρινέλλα, Πόλυ Πάνου, Στρ. Διονυσίου, Mητσιάς, Γαλάνη, Kαλατζής, Mητροπάνος, Παπακωνσταντίνου, Kόκοτας, Πουλόπουλος και άλλους. Έγραψε, επίσης, τρία θεατρικά έργα (Δρόμος, Eν βρασμώ ψυχής, O Γολγοθάς μιας ορφανής ανύπαντρης μητέρας – σάτιρα) και δεκάδες τραγουδιών για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Tέλος, δούλεψε πολύ και στην τηλεόραση, με δικές του εκπομπές: Ώρα για τραγούδι, Eν αρχή ην ο λόγος, H άλλη μεριά του φεγγαριού, Mακρινές φιλίες. Φυσικά, πολλά από τα κείμενά του πήραν και το δρόμο του τυπογραφείου, όπως ταQ=: Άσμα Aσμάτων, Oι παλιοί συμμαθητές, Zω από περιέργεια, το αφιερωμένο στην Eυτυχία Παπαγιαννοπούλου: « Όλα είναι ένα ψέμα» και άλλα.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι μαθητές: Αλέξανδρος Δήμος στο βιολί – τραγούδι, Αθανασία Καρρά στο πιάνο, Αλεξία Κούβελα στο τραγούδι, Σταυρούλα Νάκη στην κλασσική κιθάρα – τραγούδι, Γεώργιος Νικόπουλος στο μπουζούκι, Αχιλλέας Παπαγρηγορίου στα κρουστά, Ελένη Παπαφωτίου στο πιάνο, Άννα Ρούση στο πιάνο, Σπύρος Σιλλύρας στο βιολί, Ανδρομάχη Σουκουβέλου και Κατερίνα Τσάλιου στο τραγούδι. Τη μουσική έχει επιμεληθεί ο Βασίλης Τζιώτης και το πρόγραμμα παρουσιάζει η Νίκη Λιαπίκου.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ