Γιγαντιαία ζώα στα Γρεβενά πριν από 3 εκ. χρόνια

GIGANTIAIA ZOAΟι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο βρέθηκαν σε έρευνες επιστημόνων στη Μηλιά Γρεβενών, μήκους 5 μέτρων και 2 εκατοστών, οι οποίοι καταχωρήθηκαν στο βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες, όπως αποκάλυψε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παλαιοντολογίας στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Ευ. Τσουκαλά στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.

Οι χαυλιόδοντες ανήκουν σε έναν Αστόδοντα, που ζύγιζε 8 τόνους και είχε μήκος 9 μέτρων μαζί με τους χαυλιόδοντες. Όπως είπε η κ. Τσουκαλά ζούσε στην περιοχή που την εποχή εκείνη είχε πλούσια βλάστηση καθώς για να τραφεί καθημερινά ήθελε 300 κιλά φυτικής τροφής και 200 λίτρα νερό.

 

Στο ίδιο σημείο βρέθηκε φτέρνα αρκούδας, η οποία είχε τεράστιο μέγεθος και εξαφανίστηκε τα τελευταία 2,5 εκατ. χρόνια. Η αρκούδα σε όρθια στάση έφθανε τα 2,70 μέτρα και ζύγιζε 650 – 700 κιλά ενώ θεωρείται από τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα που έζησαν ποτέ. Στην εξαφάνιση της αρκούδας συνέβαλαν οι αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες.

Η κ. Τσουκαλά υποστήριξε ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα ήταν ευνοϊκές ώστε να ζήσουν και να αναπτυχθούν γιγαντιαία ζώα. Επίσης οι έρευνες αποκάλυψαν και 5.000 δόντια από αρκούδες που έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 10.000 χρόνια, τα οποία βρέθηκαν στις σπηλιές Αλμωπίας, και είναι 43.000 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ