24ωρη απεργία και κινητοποιήσεις υγειονομικών στα Γιάννινα

ygeionomikoi

24ωρη απεργία έχει προκηρυχθεί για την Πέμπτη από την ΠΟΕΔΗΝ= ΟΕΝΓΕ ενώ στα Ιωάννινα την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση υγειονομικών στην κεντρική πλατεία στις 11:30 το πρωί.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να σημάνει συναγερμός σε κάθε τμήμα και κλινική του ΠΓΝΙ. Κάθε συνάδελφος σε όποιον κλάδο και υπηρεσία κι αν εντάσσεται, όποιας βαθμίδας και αν είναι,  ΤΩΡΑ  οφείλει να συνεισφέρει στον συλλογικό αγώνα να μπει φρένο στον κατήφορο που οδηγεί στο γκρεμό του ΝΕΟΥ ΕΣΥ τις ζωές μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα, την ασφάλειά μας».

Στην ίδια ανακοίνωση μεταξύ άλλων σημειώνει:

180 συνάδελφοι μας συμβασιούχοι ΣΟΧ σε καθαριότητα-σίτιση- φύλαξη, πολύ λιγότεροι από όσους πραγματικά χρειάζεται το ΠΓΝΙ, οδηγούνται στην ανεργία ή στην «αγκαλιά» του εργολάβου, μετά την επαναπροκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού από τη διοίκηση του ΠΓΝΙ, 1 χρόνο μετά την ακύρωση του ως «φωτογραφικού». 180 συνάδελφοι που αγωνίστηκαν με περηφάνια εντός και εκτός ΠΓΝΙ, χωρίς να εγκαταλείψουν τα πόστα τους μετά από 3 χρόνο άθλιας ομηρίας και 3μηνων παρατάσεων, απειλών και προσβλητικών συμπεριφορών. 180 συνάδελφοι διώκονται για χάρη μιας εταιρίας η οποία θα λάβει 6,5 εκατμ. ευρώ για 2 χρόνια για να στήσει ένα εργασιακό κάτεργο στο ΠΓΝΙ.

780 μόνιμοι και συμβασιούχοι νοσηλευτές με την στήριξη 70 ειδικευόμενων νοσηλευτών καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες στελέχωσης του ΠΓΝΙ τη στιγμή που οι προ πανδημίας ανάγκες ήταν 930 νοσηλευτές σύμφωνα με την πρόταση νέου οργανισμού του ΔΣ του ΠΓΝΙ το 2019 και πάνω από 1000 για να καλυφθούνε οι συνδυαστικές ανάγκες covid και non covid ασθενών . Νοσηλευτές οι οποίοι μέσα στις συνθήκες βαριάς υποστελέχωσης  και υπερεντατικοποίησης, περιμένουν να τους αποδοθούν 40 έως 70 ημέρες αδειών και ρεπό  για να αναπληρώσουν την κόπωση από την εξάντληση. Νοσηλευτές στους οποίους φορτώθηκε το βάρος των απαιτήσεων του ΟΔΙΠΥ, που εκτόξευσε την γραφειοκρατία. Νοσηλευτές οι οποίοι δέχτηκαν μια ακόμη επίθεση, με την θέσπιση των καθηκοντολογίων ΠΕ,ΤΕ και ΔΕ , τα οποία υποβαθμίζουν συναδέλφους χρόνων σε εργαλεία υποστήριξης των καθηκόντων των νοσηλευτών, χωρίς ευθύνη για τις πράξεις τους και φορτώνει την κλινική και νομική ευθύνη στους ΠΕ, ΤΕ για πράξεις άλλων.

Διοικητικοί και τεχνικοί οι οποίοι μετράνε έως και 50% κενές οργανικές θέσεις που καλύπτονται από λίγους συμβασιούχους και εργολαβικούς εργαζόμενους, δουλεύοντας σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης.

 Γιατροί του ΕΣΥ και  ειδικευόμενοι,  οι οποίοι πέρα από λίγοι, δείχνουν τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που βιώνουν με τις παραιτήσεις τους, μετά από την βροχή εντέλλεσθαι.

Οι αναστολές εργασίας των υγειονομικών δεν έγιναν για την προφύλαξη των ασθενών και για να «τιμηθεί η επιστήμη». Έγιναν για να ξαναμπούνε οι εργολάβοι στα νοσοκομεία και οι 3μηνες συμβάσεις στους υγειονομικούς. Για να εξοικειωθούμε όλοι με την αποσάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων . Να αρχίσει να ροκανίζεται η έννοια της μονιμότητας, η οποία με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ μπαίνει στο στόχαστρο της πολιτικής υγείας της ΕΕ.

Το ΠΓΝΙ ως ένα από τα 18 νοσοκομεία του ΚΕΤΕΚΝΥΗ ΑΕ από το 2017,  γίνεται πεδίο πιλοτικών εφαρμογών πολλών αντιδραστικών επιλογών των κυβερνήσεων . Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΣΔΙΤ μεταξύ ΠΓΝΙ και ΕΠΡΟΨΥΗ, με την οποία διεμβολίζεται το ΠΓΝΙ από μια ΜΚΟ ΝΠΙΔ και της παραχωρείται μια πρωτοπόρα ψυχιατρική υπηρεσία του ΠΓΝΙ.

Σε αυτό το πλαίσιο αντιδραστικών σχεδιασμών η πλειοψηφία του συλλόγου εργαζομένων με την ΔΑΚΕ σε απόλυτη αυτοδυναμία, κάνει τα πάντα για να «σαπίσει» κάθε συλλογική διαδικασία και να ακινητοποιηθούνε οι συνάδελφοι από κάθε διεκδίκηση. Στρέφεται ενάντια σε συναδέλφους όπως έκανε με την πλήρη αδιαφορία της για τις συλλογικές αναφορές του προσωπικού στα πλυντήρια, στην αιματολογική, στην παιδιατρική, την ψυχιατρική κλινική, το αναισθησιολογικό τμήμα.. Εν όψει των απεργιακών κινητοποιήσεων στις 20 Οκτώβρη και στις 9 Νοέμβρη, το μόνο που προετοιμάζει με πάθος είναι η εκδρομή για τους λίγους συναδέλφους στους οποίους περισσεύουν 500 ευρώ σε αυτήν την τραγικά δύσκολη οικονομικά περίοδο για την μεγάλη πλειοψηφία. Η αχρήστευση του όπλου της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων στο δημόσιο, είναι το δώρο που έκανε η ΔΑΚΕ σε διοίκηση-κυβέρνηση, με τον αυτοαποκλεισμό του συλλόγου από το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ