Δημόσιο: Τα πρώτα ερωτηματολόγια σε 206.000 υπαλλήλους

DIMOSIO 1Ξεκίνησε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η αποστολή των πρώτων ερωτηματολογίων προς 206.000 δημόσιους υπαλλήλους για τα καθήκοντα και τις απαιτήσεις κάθε θέσης εργασίας. Αφορά υπαλλήλους σε υπουργεία και φορείς, οι δομές των οποίων έχουν αξιολογηθεί.

Στα ερωτηματολόγια περιλαμβάνονται ερωτήματα σχετικά με τα γενικά στοιχεία της θέσης, τα στοιχεία του υπηρετούντος υπαλλήλου, τον άμεσα προϊστάμενο και τους υφισταμένους εφόσον υπάρχουν, τις απαιτήσεις της θέσης κ.α.. Η συμπλήρωση ερωτηματολογίου προβλέπεται και για τους προϊσταμένους των διοικητικών μονάδων (τμηματάρχες διευθυντές και γενικούς διευθυντές). Από τα ερωτηματολόγια θα εξαρτηθεί η τοποθέτηση των υπαλλήλων στα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των φορέων, αφού προηγουμένως ελεγχθούν και τα τυπικά προσόντα τους και η αντιστοίχισή τους με τη θέση που κατέχουν.

 

Αν τα προσόντα τους δεν συμβαδίζουν με το περίγραμμα θέσης, θα τίθενται στο καθεστώς κινητικότητας, προκειμένου να τοποθετηθούν σε νέα θέση.

Στο τελικό στάδιο η λίστα των υπό συγχώνευση φορεών 

Στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας βρίσκεται εξάλλου, ο κατάλογος με τους φορείς και τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου που οδεύουν προς συγχώνευση – κατάργηση.

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις των αρμόδιων υπουργών στους οποίους υπάγονται οι εν λόγω φορείς, με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και το υπουργείο Οικονομικών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης για το σχέδιο νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τη Μεγάλη Πέμπτη.

Το σχέδιο νόμου είναι απαραίτητο προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία με την τρόικα για 4.000 απολύσεις μέχρι το 2013. 

Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 14 Μαΐου και αμέσως μετά το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης είχε συνάντηση για το σχέδιο νόμου με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους και ενημέρωσε και για τις συγχωνεύσεις- καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, το σχέδιο για το πρόγραμμα κινητικότητας, τις αποχωρήσεις και τις προσλήψεις με αναλογία 1 προς 1. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Μανιτάκης είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Αναφορικά με τον Οδηγό περιγράμματος θέσεων εργασίας και τα ερωτηματολόγια που αποστέλλονται στους υπαλλήλους, ο υπουργός Δοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει ότι στόχος είναι ο προσδιορισμός των θέσεων και των καθηκόντων που αντιστοιχούν σε κάθε θέση, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η ορθολογική τους στελέχωση.

Ο υπουργός χαρακτηρίζει τον Οδηγό «εργαλείο διοικητικού σχεδιασμού των θέσεων εργασίας μέσα από την ανάλυση κάθε θέσης και των προσόντων που πρέπει να διαθέτει ο κάτοχός της, σε συνδυασμό με την ευρύτερη στοχοθεσία της δημόσιας οργάνωσης στην οποία ανήκει».

Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, «τα περιγράμματα θέσεων εργασίας επιδρούν θετικά στη λειτουργία της στελέχωσης, διευκολύνουν την ουσιαστική εφαρμογή του συστήματος διοίκησης μέσω στόχων και συμβάλλουν στην ορθολογική οργάνωση και διαχείριση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων», ενώ «ο προσανατολισμός των δημοσίων οργανώσεων σε μετρήσιμα αποτελέσματα συνδέεται άρρηκτα με τον σχεδιασμό των θέσεων εργασίας».

Επισημαίνει τέλος, ότι ο Οδηγός έχει διαχρονικό χαρακτήρα, δηλαδή «η χρήση του είναι δυνατή κάθε φορά που οι οργανώσεις της δημόσιας διοίκησης χρειάζεται να σχεδιάσουν από την αρχή ή να ανασχεδιάσουν περιγράμματα θέσεων εργασίας και τις διοικητικές τους δομές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ