Αρχαία Δωδώνη: Βάζει πλώρη για το 2020…

ARXAIA DODONH4 31

ARXAIA DODONH4 31Πράσινο φως για συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, αναμένεται να δοθεί κατά την τετραήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην περιοχή κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού με επικεφαλής τον Υπουργό Κώστα Τασούλα.

Στη Δωδώνη εκτελείται ένα μοναδικό στην Ελλάδα έργο που έχει στο επίκεντρο την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου.

Οι επιστήμονες που εργάζονται δίνουν μάχη με το χρόνο αλλά και με τις συνθήκες που συχνά γίνονται αντίξοες.

 

Ένα έργο δύσκολο, που εκτελείται με μεγάλο σεβασμό στη μακραίωνη ιστορία και την ιστορία της περιοχής.

Στόχος, είναι η ολοκλήρωση της αποκατάστασης στο πρώτο διάζωμα, μέχρι το τέλος του 2015, οπότε κλείνει και το ΕΣΠΑ.

Η ΙΒ’ Εφορεία Προιστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει ετοιμάσει ήδη την πρότασή της και στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος των Πολιτιστικών Διαδρομών, που έχει προεγκριθεί για λογαριασμό της Περιφέρειας Ηπείρου, αναμένεται να συνεχιστεί η αναστήλωση στο δεύτερο διάζωμα, ώστε μέχρι το 2020 να έχει αποπερατωθεί κι έτσι να ζωντανέψει και πάλι το σπουδαιότερο μνημείο της Ηπείρου.

Οι επιστήμονες, αποκαθιστούν έναν έναν τους αρχαίους λίθους που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του θεάτρου και τους επανατοποθετούν στη θέση τους.

Χρησιμοποιούνται ειδικά υλικά και εντυπωσιακό είναι ότι απαιτείται μόνο λίγος χρόνος ώστε η πέτρα που αποκαθίσταται κι αρχικά ξεχωρίζει εμφανώς από το υπόλοιπο μνημείο, να πάρει το αρχικό χρώμα και μορφή.

Ήδη αυτό είναι εμφανές στην πρώτη κερκίδα του θεάτρου, εκεί όπου ξεκίνησε πειραματικά το έργο.

Το δεύτερο μέτωπο των εργασιών εξελίσσεται στην αρχαία στοά, η οποία αποκαλύφθηκε πριν μερικά χρόνια στο πλαίσιο ανασκαφής που έκαναν οι καθηγήτριες αρχαιολογίας Αμαλία Βλαχοπούλου, Κωνσταντίνα Γραβάνη και Χρυσηϊδα Τζουβάρα – Σούλη.

ARXAIA DODONH 31Πρόκειται για την κεντρική είσοδο στο μνημείο, η οποία ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Η κύρια είσοδος χαρακτηρίζονταν από τους ιωνικούς κίονες και τα βάθρα πάνω στα οποία ήταν τοποθετημένοι χάλκινοι ανδριάντες.

Σήμερα γίνεται αποκατάσταση των βάθρων στη δυτική στοά, η οποία επίσης θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, όπως και αποκαταστάσεις σε άλλα μνημεία της αρχαίας Δωδώνης.

Αν κάτι απουσιάζει σήμερα από την Αρχαία Δωδώνη, είναι το ανασκαφικό πρόγραμμα. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει σταματήσει εδώ και χρόνια και σίγουρα αυτό είναι ένα μεγάλο έλλειμμα.

Ειδικά στα Γιάννινα, τα οποία διαθέτουν ένα σημαντικό Πανεπιστήμιο και μία εξίσου σημαντική Αρχαιολογική Σχολή, η οποία έχει επιλέξει να είναι απούσα από κάθε Ηπειρωτικό δρώμενο.

ARXAIA DODONH5 31

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ