«Έτοιμο» τον Ιούνιο του 2015 το Ρωμαϊκό Ωδείο –ΦΩΤΟ

ROMAIKO1

ROMAIKO1Οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του Ρωμαϊκού Ωδείου προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «Διαζώματος», στόχος είναι «η δομική αποκατάσταση του μνημείου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ώστε να αποδοθεί στο κοινό ένα σημαντικό μνημείο θέασης, εύκολα αναγνώσιμο και άκρως εντυπωσιακό». ROMAIKO2

Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύπτονται σταδιακά τμήματα της καταπεσμένης ανωδομής που διασώζουν αξιόλογο αρχιτεκτονικό διάκοσμο, όπως μαρμάρινα γείσα, κορινθιακά επίκρανα και σπαράγματα ορθομαρμάρωσης, ενδείξεις ότι πρόκειται για ένα σημαντικό δημόσιο οικοδόμημα της ρωμαϊκής πόλης με πρόθεση πολυτελούς διακόσμησης.

Τον εντυπωσιακό διάκοσμο μαρτυρά επίσης το διατηρούμενο μαρμαροθέτημα που κοσμεί την ορχήστρα, το οποίο μετά τον καθαρισμό του αποκάλυψε τα ζωηρά χρώματα των μαρμάρινων πλακών.

Η Νικόπολη, η πόλη που χτίστηκε σε ανάμνηση της Νίκης του Οκταβιανού Αυγούστου επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ., στη σημερινή χερσόνησο της Πρέβεζας, στη νοτιοδυτική Ήπειρο, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 6 χλμ. από τη σύγχρονη πόλη της Πρέβεζας, πρωτεύουσας του ομώνυμου Νομού.

Στο κέντρο της ρωμαϊκής πόλης, στο χώρο που προοριζόταν για την ανέγερση των δημόσιων οικοδομημάτων, βρίσκεται το Ωδείο της Νικόπολης, ένα από τα πιο επιβλητικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου. Το Ρωμαϊκό Ωδείο, δημιούργημα κάποιου άγνωστου, αλλά σπουδαίου αρχιτέκτονα, κατασκευάστηκε στα χρόνια του Αυγούστου (αρχές 1ου αι. μ.Χ.) και δέχθηκε διάφορες επισκευές και μετατροπές στο τέλος του 2ου – αρχές 3ου αι. μ.Χ..

ROMAIKO3

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ