Κτηματολόγιο: Ποιοι θα χάσουν τα ακίνητά τους το 2015

AKINHTAΔιακόσιες χιλιάδες ακίνητα θα αρχίσουν να περιέρχονται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου από το 2015, καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν τα έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», πρόκειται για ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη σε περίπου 340 περιοχές, των οποίων η κτηματογράφηση ξεκίνησε το 1997.

Κατά το νόμο, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν στο κτηματολόγιο περνούν στο ελληνικό δημόσιο. Συγκεκριμένα, τα ακίνητα πρέπει να δηλωθούν εντός 12 ετών από την ίδρυση του κτηματολογικού γραφείου για κατοίκους Ελλάδας, και εντός 14 χρόνων για κατοίκους εξωτερικού.

 

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα να καταφύγουν μετά το πέρας της χρονικής προθεσμίας στη δικαιοσύνη, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για να πάρουν πίσω τα ακίνητα. Το χρονικό περιθώριο αλλάζει για προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν το 2008, καθώς ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να το δηλώσει εντός 5 ετών – για κατοίκους εσωτερικού και εντός 7 ετών για κατοίκους εξωτερικού.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα ακίνητα που μέχρι στιγμής δεν έχουν δηλωθεί ξεπερνούν τις 200.000, μεταξύ αυτών 160.000 αγροτεμάχια και οικόπεδα και 40.000 κτήρια, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής έχει γίνει αίτηση για διόρθωση για 30.000 περιπτώσεις ακινήτων, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Έτσι, από το 2015 κινδυνεύουν άμεσα ακίνητα σε 20 περίπου περιοχές, ενώ από το 2016, στη λίστα μπαίνουν άλλες 92 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ