200 ακίνητα του Δήμου χωρίς Ε9!!! Τα Αγαθοεργά κινδυνεύουν από τον δανεισμό!

Δεκάδες ακίνητα του Δήμου Ιωαννιτών, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, δεν έχουν εγγραφεί στο Ε9!!! Στα ακίνητα που δεν έχουν εγγραφεί στο Ε9 του Δήμου περιλαμβάνονται ακόμη και κεντρικά, όπως είναι για παράδειγμα το οικόπεδο του ξενοδοχείου Grant Serai!  Εκτός Ε9 όμως έχουν μείνει μέχρι τώρα και κτίρια που διαχειρίζεται ο Δήμος, όπως είναι το ΚΕΠΑΒΙ, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, καφενεία και ιατρεία αλλά και το κτίριο στην Ελευθερίου Βενιζέλου όπου στεγάζονταν η ΔΕΥΑΙ και σήμερα υπηρεσίες του Δήμου!!!

Αυτή είναι μία από τις πτυχές που αναδείχθηκαν κατά την πολύωρη συζήτηση για την ακίνητη περιουσία του Δήμου, τα Κληροδοτήματα και τα Αγαθοεργά της Μητρόπολης!

Το εντυπωσιακό και το πολιτικό θέμα που αναδεικνύεται είναι πως ο δήμος, διατηρεί ένα πλήθος ακινήτων, τα περισσότερα από αυτά είναι αναξιοποίητα, διαχειρίζεται ένα πλήθος κληροδοτημάτων, η καταγραφή των οποίων ολοκληρώθηκε πρόσφατα και τα περισσότερα επίσης δεν έχουν αξιοποιηθεί, παρόλα αυτά όμως διεκδικεί να πάρει υπό την εποπτεία του τα Κληροδοτήματα των Αγαθοεργών (Μητρόπολης) τα οποία σήμερα έχουν μόνο οφειλές και κινδυνεύουν με πλήρη κατάρρευση!

ΤΑ ΑΓΑΘΟΕΡΓΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος με αναλυτικό γραπτό υπόμνημα που απηύθυνε στο Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε πλήρη εικόνα για την οικονομική κατάσταση των Αγαθοεργών, τα οποία βρίσκονται ένα βήμα προ της κατάρρευσης. Κι αυτό λόγω των επιλογών που έγιναν κατά το παρελθόν. Το κύριο έσοδο των Αγαθοεργών Καταστημάτων τα τελευταία 150 χρόνια ήταν τα μερίσματα των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Την τελευταία δεκαετία η Εθνική δεν διένειμε μέρισμα, με συνέπεια τα έσοδα να μειωθούν κατά ποσοστό 90% με αποτέλεσμα την αδυναμία εξόφλησης των υποχρεώσεών τους.

Πέραν αυτού οι μετοχές των Αγαθοεργών στην Εθνική έχουν συρρικνωθεί μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχε γίνει το 2013.

Τότε τα Αγαθοεργά κατείχαν 2.449.265 μετοχές και σήμερα περιορίζονται στις 27 χιλιάδες περίπου! Η αξία τους σχεδόν έχει εκμηδενιστεί.

Πριν μία τετραετία υπήρξαν ληξιπρόθεσμες όφειλες που ξεπερνούσαν το 1,3 εκατομμύρια. Σήμερα μεγάλο μέρος της οφειλής έχει τακτοποιηθεί και όλοι οι εργαζόμενοι είναι πληρωμένοι.

Ο μεγάλος βραχνάς ωστόσο είναι το δάνειο που είχε συναφθεί κατά το παρελθόν ύψους 11,6 εκατομμυρίων. Για τα δάνεια αυτά είχαν δοθεί ως εγγύηση οι μετοχές της Εθνικής και τα μερίσματά τους. Όσο διανέμονταν μέρισμα γινόταν αποπληρωμή όμως με την παύση δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Για τον λόγο αυτό η Μητρόπολη βρίσκεται σε συνεχείς επαφές και διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες προκειμένου να ρυθμιστούν τα δάνεια αυτά, να παγώσουν ή να διαγραφούν.

Σημειώνεται ότι από τα Αγαθοεργά έχουν παραχωρηθεί προς χρήση στην δημόσια εκπαίδευση η Ζωσιμαία Σχολή, η Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, η Καπλάνειος, η Βαλάνειος, η Παυλίδειος, το Ελισαβέτειο Δημοτικό Σχολείο και το πρώην Γηροκομείο, το σχολείο στις οδούς Δημολίτσα και Πατατούκου.

Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η περιουσία του Δήμου Ιωαννιτών είναι αξίας πολλών εκατομμυρίων. Από την μία τα ακίνητα που διαθέτει και από την άλλη τα κληροδοτήματα. Η αξιοποίηση είναι ελάχιστη.. Μία από τις σημαντικότερες εξαιρέσεις είναι το Ζωγράφειο, μέσω του οποίου έγινε ο Οίκος Ευγηρίας και το Κατσάρειο από το οποίο κατασκευάστηκε το πάρκο στην παραλίμνιο!

Ο Δήμος έχει δηλωμένα στο Ε9 πάνω από χίλια ακίνητα… Άλλα διακόσια όμως δεν έχουν εγγραφεί! Μεταξύ αυτών το οικόπεδο του πρώην Ξενία!!

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας έκανε γνωστό ότι έχει κινηθεί η διαδικασία για την εγγραφή τους, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και θα κοστίσει στον Δήμο αρκετά χρήματα καθώς με την δήλωση θα κληθεί να καταβάλλει και τον ανάλογο φόρο!

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παρόλα αυτά, η αντιπολίτευση που προκάλεσε και την σχετική συζήτηση, έβγαλε την Δημοτική Αρχή από κάθε δυσκολία, καθώς επέλεξε να επικεντρώσει όλη την συζήτηση στα Αγαθοεργά και όχι στα ακίνητα του Δήμου!!!

Έτσι πολύ εύκολα ο δήμαρχος θέλοντας να στρογγυλέψει την συζήτηση, υποστήριξε να ζητηθεί συνάντηση με τον Μητροπολίτη και μέσα από διάλογο να επιδιωχθεί ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης των Αγαθοεργών!

Ο Νίκος Γκόντας ζήτησε να περάσει εξ ολοκλήρου η διαχείριση των κληροδοτημάτων στο Δήμο ώστε να μην εφαρμόζονται ακόμη και σήμερα τα… φιρμάνια του Σουλτάνου! Υποστήριξε ότι πρέπει να επικαιροποιηθούν τρεις προηγούμενες δημοτικές αποφάσεις του σώματος και να περάσουν τα σχολεία στον Δήμο με διαπιστωτική πράξη.

Ο Λάζαρος Νάτσης, έκανε λόγο για μία διαμάχη 100 ετών μεταξύ της πόλης και της εκκλησίας. Σημείωσε ότι η προσπάθεια να περάσουν τα κληροδοτήματα στην πόλη δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί και επεσήμανε ότι το μοντέλο διαχείρισης πρέπει να αλλάξει. Υποστήριξε ότι το θέμα πρέπει να επανέλθει στη Βουλή με πρωτοβουλία του Δήμου.

Ο Άρης Μπαρτζώκας, εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε το θέμα μετά από 17 χρόνια. Εξέφρασε τους φόβους του για την τύχη των σχολείων στην περίπτωση που οι δανειστές των Αγαθοεργών ενεργοποιήσουν τις απαιτήσεις τους και κατέληξε ότι το θέμα πρέπει να φτάσει στην βουλή και να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για την αλλαγή της διαχείρισης στο καθεστώς των Αγαθοεργών.

Ο Δημήτρης Τασούλας τόνισε ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Η κυβέρνηση θα πρέπει να το λύσει όμως ο εναγκαλισμός κράτους εκκλησίας, δεν επιτρέπει να περάσουν τα Κληροδοτήματα στο Δήμο και να αξιοποιηθούν προς όφελος των Γιαννιωτών.

Ο Βασίλης Καφαράκης τέλος υποστήριξε ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό και εξαρτάται από την βούληση της ίδιας της Δημοτικής Αρχής.

Με τις αιχμές ωστόσο προς τους δύο δημοτικούς συμβούλους που μετέχουν –ως εκπρόσωποι του Δήμου- στην διοίκηση των Αγαθοεργών, πυροδότησε την συζήτηση και προκάλεσε μεγάλη ένταση στο σώμα, η οποία διήρκησε ωστόσο λίγο λεπτά.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από πέντε περίπου ώρες συζήτησης, προσπαθούσε επί μακρόν να διαμορφώσει μία κοινά αποδεκτή πρόταση. Αφενός η κούραση, αφετέρου η αδυναμία συνεννόησης δεν βοήθησαν ώστε να υπάρξει μία τέτοια.

Νίκος Γκόντας και Άρης Μπαρτζώκας ζήτησαν επικαιροποίηση των προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου, Λάζαρος Νάτσης και Δημήτρης Τασούλας κατέθεσαν διαφορετικές προτάσεις και κάπου εκεί έγινε και πρόταση από την Δημοτική Αρχή.

Δημοτική Αρχή και Λάζαρος Νάτσης ταυτίστηκαν στην πρόταση συγκρότησης επιτροπής που θα διερευνήσει το νομικό πλαίσιο στην κατεύθυνση των προηγούμενων αποφάσεων του σώματος, και κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ