Βαϊμάρη: Η ανάπηρη δημοκρατία 1918-1933

vaimariΤο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει βιβλίο του Χάινριχ Βίνκλερ, Βαϊμάρη: Η ανάπηρη δημοκρατία 1918-1933, την Τετάρτη 14 Μαρτίου, ώρα 8 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Παλιά Σφαγεία. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις «Πόλις», σε μετάφραση Άντζης Σαλταμπάση.

Ομιλητές: Γιώργος Σιακαντάρης, Διδάκτωρ κοινωνιολογίας, βιβλιοκριτικός- συγγραφέας και Ιωάννης Παπαθεοδώρου, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης (1918-1933) ήταν το πρώτο δημοκρατικό πολίτευμα στην ιστορία της Γερμανίας. Γεννήθηκε από την ήττα της αυτοκρατορικής Γερμανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πέθανε με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης αποτέλεσε έργο των μετριοπαθών πολιτικών δυνάμεων της Γερμανίας (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Κόμμα του Κέντρου, Φιλελεύθεροι). Αντιμετώπισε την κρυφή ή απροκάλυπτη εχθρότητα των άκρων (Ναζί, Συντηρητικοί Εθνικιστές, Κομμουνιστές). Κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτοφανή οικονομική κρίση υπό έναν ασφυκτικό διεθνή έλεγχο. Προσέφερε γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη και την άνθηση της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας.

Το ερώτημα παραμένει: Η πτώση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και η άνοδος του ναζισμού ήταν αναπόφευκτη;

Ο H. A. Winkler καταγράφει με επιστημονική ακρίβεια την ιστορική πορεία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, και η νηφάλια αφήγησή του μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε τις προφανείς και επικίνδυνες αναλογίες με το σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ