177 ημέρες δουλέψαμε για το κράτος το 2025 – Τι δείχνει η μελέτη του ΚΕΦΙΜ

fpa

177 ημέρες εργάστηκαν το 2025 οι Έλληνες φορολογούμενοι για να καλύψουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, σύμφωνα με τη μελέτη για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ).

Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας προσδιορίζει τη χρονική στιγμή μέσα στο έτος κατά την οποία, θεωρητικά, οι πολίτες παύουν να εργάζονται για το κράτος και αρχίζουν να εργάζονται για το προσωπικό και οικογενειακό τους εισόδημα. Ο υπολογισμός βασίζεται στη διεθνή μεθοδολογία του Tax Foundation και αποτυπώνει τη συνολική επιβάρυνση από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Μικρή βελτίωση σε σχέση με προηγούμενα έτη

Με βάση τα απολογιστικά στοιχεία:

  • Το 2025 η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήρθε δύο ημέρες νωρίτερα από το 2024 και τρεις ημέρες νωρίτερα από το 2019.
  • Παρά τη βελτίωση, η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται 10η μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ ως προς τη μεγαλύτερη συνολική φορολογική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης, η τάση αποκλιμάκωσης αναμένεται να συνεχιστεί, με την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας να μετακινείται:

  • στις 174 ημέρες το 2026
  • και στις 172 ημέρες το 2027.

Οι έμμεσοι φόροι «κρατούν» ψηλά το φορολογικό βάρος

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι πάνω από το 55% των φορολογικών εσόδων προέρχεται από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών, δηλαδή έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν άμεσα την κατανάλωση και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Ειδικότερα:

  • Ο ΦΠΑ αυξάνεται κατά 3,6%
  • Οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά περίπου 1,8%

Την ίδια στιγμή, τα συνολικά φορολογικά έσοδα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 2,8% σε σχέση με τον Προϋπολογισμό, κυρίως λόγω:

  • της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών
  • και της ανόδου των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας.

Τι λέει το ΚΕΦΙΜ για τη φορολογική πολιτική

Η μελέτη, που συντάχθηκε από τον επικεφαλής ερευνητή του ΚΕΦΙΜ Κωνσταντίνο Σαραβάκο, βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (AMECO – Δεκέμβριος 2025) και αποτυπώνει τη συνολική φορολογική πίεση που ασκείται σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του ΚΕΦΙΜ Νίκος Ρώμπαπας επισημαίνει ότι η μετακίνηση της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας δύο ημέρες νωρίτερα αποτελεί θετική εξέλιξη, ωστόσο υπογραμμίζει πως η Ελλάδα παραμένει στις χώρες με τη βαρύτερη φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνει, η ουσιαστική και διατηρήσιμη μείωση του φορολογικού βάρους προϋποθέτει:

  • σταθερή αύξηση της παραγωγικότητας
  • περιορισμό της εξάρτησης από έμμεσους φόρους
  • και ένα πιο απλό, ισορροπημένο και ουδέτερο φορολογικό σύστημα.