Με 16 εκατομμύρια σώζεται η Παμβώτιδα.. Τι προτείνει η μελέτη της Περιφέρειας Ηπείρου

pamvotida15

pamvotida15Πέντε δέσμες δράσεων και παρεμβάσεων στη λίμνη Παμβώτιδα, με στόχο την αποκατάσταση του οικοσυστήματος προτείνονται μέσα από την μελέτη αποκατάστασης οικοσυστήματος την οποία είχε αναθέσει προ ενάμισι έτους και παρέλαβε τώρα η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η μελέτη καταγράφει όλα τα δεδομένα που έχουν προκύψει κατά διαστήματα, αναλύει την εικόνα και καταθέτει σειρά προτάσεων. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει πλέον ένα συνολικό σχέδιο έργων, απολύτως κοστολογημένο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει την αρχή για τη σωτηρία της λίμνης.

Οι πέντε βασικοί άξονες περιλαμβάνουν έργα ορεινής υδρονομίας, έργα πεδινής υδρονομίας, έργα παρόχθιας ζώνης, πιλοτική εφαρμογή δέσμης μέτρων βελτίωσης ευτροφικών συνθηκών εντός της λίμνης και επικαιροποίηση και εφαρμογή αγροπεριβαλλοντικού προγράμματος.

Τα έργα ορεινής υδρονομίας διακρίνονται σε δύο κύριες υποκατηγορίες, που περιλαμβάνουν έργα δασοκάλυψης και έργα συγκράτησης φερτών υλικών.

Τα έργα ορεινής υδρονομίας που προσφέρονται για το σκοπό αυτό είναι:

• φράγματα συγκράτησης φερτών υλών στις κοίτες εκκένωσης των ρεμάτων

• αντιπλημμυρικά φράγματά σε κατάλληλες θέσεις των ορεινών κοιτών μέχρι την έξοδο τους στην πεδινή περιοχή

• ενδιάμεσα έργα στερέωσης

• στερέωση των κοιτών για αποτροπή χαραδρωτικών & πρανικών διαβρώσεων

Τα έργα και οι τεχνικές παρεμβάσεις πεδινής έκτασης, προορίζονται ως επί το πλείστον για την ποιοτική αναβάθμιση του περιβάλλοντος της λίμνης, αφού ως επί το πλείστον τα έργα συγκράτησης φερτών υλικών προηγήθηκαν στα έργα ορεινής υδρονομίας.

Αυτή εξάλλου είναι και μια δεύτερη διαφορά (πλην των περιοχών χωροθέτησης), μεταξύ των κατηγοριών των έργων ορεινής και πεδινής υδρονομίας, αφού η μεν πρώτη εστιάζει στη συγκράτηση εδαφικού ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει κυρίως παρεμβάσεις για τη ρυπαντική αποφόρτιση και προστασία της λίμνης.

Στη μελέτη γίνεται ειδική αναφορά στο οικολογικό πάρκο, στην περιοχή του Κατσικά, καθώς μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της λίμνης.

Τονίζεται ότι ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζεται με την υπερανάπτυξη των καλαμιών σε συγκεκριμένες ζώνες της λίμνης, τα οποία οδηγούν σε φαινόμενα ευτροφισμού. Προτείνεται η διαχείριση των καλαμιώνων μέσω ελέγχου της εξάπλωσής τους και η υγιής διατήρησή τους.

Η μελέτη προτείνει μέτρα αδρανοποίησης πυθμενικού ιζήματος και πιλοτικό εφαρμογή σε 50 εκτάρια, η οποία θα διαρκέσει έξι μήνες.

Ο συνολικός προυπολογισμός των έργων που προτείνει η μελέτη ανέρχεται στα 16,2 εκατομμύρια ευρώ.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ