155 «ναι» στον προϋπολογισμό με το βλέμμα στην τρόικα και την Προεδρική εκλογή

BOYLH PROYPO14Με 155 «ναι» και 134 «όχι» και ένα «παρών» υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο προϋπολογισμός του 2015. Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ήταν έντονη και σκληρή.

Η ψηφοφορία έγινε με το βλέμμα στραμμένο τόσο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα όσο και στην προεδρική εκλογή, για την οποία η διαδικασία μπορεί και να επισπευστεί.

Προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, που επικεντρώθηκαν κυρίως στο ενδεχόμενο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για υπονόμευση της χώρας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ εκβιάζει με το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προκαλώντας αγωνία για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Όμως, η κυβέρνηση θα απομακρύνει την πολιτική αβεβαιότητα, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και θα κλείσει τη συμφωνία για την επόμενη μέρα, εκτός μνημονίου, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Φωτογραφία του μνημονίου» από μια παραδομένη κυβέρνηση χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό 2015 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ζητώντας καταψήφισή του. Σε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση μίλησε για μνημόνιο αορίστου χρόνου και νέα ισοπεδωτικά μέτρα, που θα είναι επώδυνα είτε ληφθούν με παράταση μνημονίου είτε με προληπτική πιστωτική γραμμή.

Σε εκτενή αναφορά στη ζητούμενη πολιτική συναίνεση για εκλογή Προέδρου και συνταγματική αναθεώρηση, αρνήθηκε την οποιαδήποτε συμφωνία, προειδοποιώντας μάλιστα τους βουλευτές ότι μη ψήφιση Προϋπολογισμού σημαίνει και μη ψήφιση Προέδρου.

Για υπονόμευση της χώρας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ εκβιάζει με το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προκαλώντας αγωνία για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Όμως, η κυβέρνηση θα απομακρύνει την πολιτική αβεβαιότητα, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και θα κλείσει τη συμφωνία για την επόμενη μέρα, εκτός μνημονίου, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στην έναρξη της ομιλίας του, ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: «Μας απαγόρευσε ο κ. Τσίπρας την ελευθερία της γνώμης, λέγοντας ότι εκείνους που δεν ψηφίσουν προϋπολογισμό, αλλά ψηφίσουν για ΠτΔ θα τους θεωρήσει πουλημένους. Διέγραψε τη λέξη συνείδηση για τους βουλευτές. Τέτοια βάναυση προσβολή της Βουλής και των βουλευτών δεν έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια. Οι βουλευτές κατάλαβαν τι πραγματικά αντιπροσωπεύετε, κύριε Τσίπρα».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και σημείωσε ότι όπως και η τρόικα, έτσι και η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως ο προϋπολογισμός θα πέσει έξω. «Εμείς το αρνούμαστε. Η τρόικα είναι πολύ συντηριτική στους υπολογισμούς της. Εσείς είστε στον κόσμο σας» είπε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι και στους προηγούμενους δύο προϋπολογισμούς οι εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν έξω.

«Φωτογραφία του μνημονίου» από μια παραδομένη κυβέρνηση χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό 2015 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ζητώντας καταψήφισή του. Σε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση μίλησε για μνημόνιο αορίστου χρόνου και νέα ισοπεδωτικά μέτρα, που θα είναι επώδυνα είτε ληφθούν με παράταση μνημονίου είτε με προληπτική πιστωτική γραμμή.

Σε εκτενή αναφορά στη ζητούμενη πολιτική συναίνεση για εκλογή Προέδρου και συνταγματική αναθεώρηση, αρνήθηκε την οποιαδήποτε συμφωνία, προειδοποιώντας μάλιστα ότι το όχι στον Προϋπολογισμό σημαίνει και μη ψήφιση Προέδρου.

«Αν δεν υπάρξουν από σήμερα οι 180, ελάτε αύριο να μιλήσουμε για εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ