132 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης στα αεροδρόμια της Fraport

aktio aef2

Νέα έργα, κυρίως στον τομέα της ασφάλειας, πρόκειται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα στα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έργα που έχουν προκύψει ύστερα από επιθεωρήσεις της EASA για την πιστοποίησή τους.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έχουν καταγραφεί, απαιτούνται συμπληρωματικά έργα που κυρίως έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πτήσεων σύμφωνα με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό ασφάλειας. Αφορούν τόσο έργα υποδομών όσο και ηλεκτρομηχανολογικά (Η/Μ) συστήματα.

Είναι μία συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης. Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται αγγίζουν τα 107 εκατ. ευρώ (αν προστεθεί και ο ΦΠΑ το κόστος αγγίζει τα 132,68 εκατ. ευρώ). Η χρηματοδότηση των έργων είναι εξασφαλισμένη από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα έργα είναι σχετικά ώριμα για να ξεκινήσουν και αυτό που απομένει είναι η απόφαση του υπουργείου Υποδομών για φορέα υλοποίησης, ο οποίος δύναται να είναι ακόμα και ο παραχωρησιούχος.

Για να πραγματοποιηθούν τα έργα θα χρειαστούν νέες περιβαλλοντικές μελέτες και εγκρίσεις αλλά και να διερευνηθεί ο βέλτιστος τρόπος υλοποίησης βάσει της λειτουργίας του εκάστοτε αεροδρομίου.

Τα έργα θα πραγματοποιηθούν σε 13 από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο σφιχτό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή μέχρι το 2026.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για έργα που δεν έχουν σχέση με τη μεγάλη επένδυση των 440 εκατ. ευρώ της Fraport Greece που ολοκληρώθηκε σταδιακά από το 2018 μέχρι και πριν από λίγους μήνες και η οποία προβλεπόταν ως συμβατική υποχρέωση από την σύμβαση παραχώρησης με το ΤΑΙΠΕΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ