Αντιδράσεις για την απόφαση να καταργηθούν 127 εφορίες

FOROLOGIKIΣε δύο φάσεις θα προχωρήσει η αναστολή λειτουργίας 127 ΔΟΥ, ώστε από τις αρχές του 2013 να παραμείνουν σε λειτουργία πανελλαδικά 114 εφορίες.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι το όφελος από τις ενοποιήσεις θα είναι συνολικά 19 εκατ. ευρώ στη διετία 2013-2014, ωστόσο έντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο από την πλευρά των εργαζομένων όσο και της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής επεξεργασίας και τελικού σχολιασμού του Σχεδίου Ενοποιήσεων ΔΟΥ, η Επιτροπή κατέληξε ότι είναι εφικτή η αναστολή λειτουργίας 127 ΔΟΥ σε 2 φάσεις (Οκτώβριος και Δεκέμβριος 2012).

Ως εκ τούτου, από 241 ΔΟΥ που υφίστανται, θα παραμείνουν 114 ΔΟΥ πανελλαδικά. Για όσες ΔΟΥ ενοποιούνται, επισημαίνονται τα κτίρια στα οποία μπορούν να μεταστεγαστούν, με επαρκείς χώρους.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, η μεταστέγαση αυτών των ΔΟΥ απαιτεί δαπάνες (μεταφοράς, διαρρύθμισης/διαμόρφωσης των χώρων, υποδομών πληροφορικής), οι οποίες εκτιμούνται περίπου σε 4,25 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23% και απρόβλεπτων εξόδων 15,3%), το οποίο μπορεί και να επιδοτηθεί από το ΕΣΠΑ κατά 95%.

Ταυτόχρονα, το έργο των παραπάνω ενοποιήσεων θα αποφέρει όφελος περίπου 19 εκατ. ευρώ στη διετία 2013-2014 (ή 791.000 ευρώ το μήνα), που θα προκύψει μετά την παράδοση στους ιδιοκτήτες όλων των μισθωμένων κτιρίων που αποδίδονται/αποδεσμεύονται εξαιτίας των ενοποιήσεων των ΔΟΥ, καθώς και μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Συνεπώς, το κόστος μεταφοράς και διαρρυθμίσεων των κτιρίων που θα στεγάσουν τις ενοποιημένες ΔΟΥ, εφόσον συντρέξουν όλες οι προϋποθέσεις που καταγράφονται στο παρόν πόρισμα, θα αποσβεστεί σε 5,4 μήνες, ενώ αν επιδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, τότε το κόστος για το Δημόσιο θα είναι ελάχιστο.

Εφοριακοί: «Όχι» τη διάλυση των φορολογικών υπηρεσιών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στις ΔΟΥ (ΠΟΕ-ΔΟΥ) τονίζει ότι είναι υπέρ του διαλόγου για την αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν θα δεχθεί «τετελεσμένες αποφάσεις, που δεν έχουν στόχο την αναδιάρθρωση, αλλά την διάλυση ουσιαστικά των φορολογικών υπηρεσιών».

Η ΠΟΕ-ΔΟΥ καλεί την κυβέρνηση και ειδικότερα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ανακαλέσει «μονομερείς, αντιδημοκρατικές αποφάσεις» και να αποφασίσει εάν θέλει «τους εφοριακούς συνεργάτες στο δύσκολο έργο των φορολογικών υπηρεσιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ