1250 εκρηκτικά απομάκρυνε στην Ελεούσα το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων

tagma-apon2

Μία έκταση 200 στρεμμάτων περίπου από την οποία απομακρύνθηκαν 1250 εκρηκτικά διαφόρων τύπων, αποδόθηκε και πάλι στους κατοίκους της Ελεούσας. Η επιχείρηση διήρκησε δύο χρόνια και το κόστος της ανήλθε στις 700 χιλιάδες ευρώ. Η έκταση ήταν δεσμευμένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς εκεί υπήρχαν αποθήκες του Γερμανικού Στρατού. Το έργο της απομάκρυνσης των εκρηκτικών έφερε σε πέρας το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, το οποίο τίμησε ο Δήμος Ζίτσας, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αλκιβιάδη Στεφανή.

 «Η εκδήλωση αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα και το Στρατό Ξηράς. Τιμή για τους μαχητές του Τ.Ε.Ν.Ξ. που υλοποιούν το όραμα του Γ.Ε.Σ., πως ο Στρατός βρίσκεται παντού για την πατρίδα, κοντά στους πολίτες», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Αρχηγός του Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής και ευχαρίστησε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας γιατί είναι ο μοναδικός φορέας στη χώρα που ανέλαβε την πρωτοβουλία και οργάνωσε τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ακολούθως ο Αρχηγός του Γ.Ε.Σ. εξήρε το έργο του Τ.Ε.Ν.Ξ., υπογραμμίζοντας πως «είναι μια Μονάδα που δοκιμάζεται σκληρά και σε περιόδους κρίσης και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα μετρά 32 νεκρούς και 16 τραυματίες ναρκαλιευτές.»

    «Αποτελούσε χρέος για μας η σημερινή εκδήλωση» ανέφερε στο καλωσόρισμά του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος γιατί όπως εξήγησε «με την επιμελημένη εκκαθάριση από το προσωπικό του Τ.Ε.Ν.Ξ., που καθημερινά θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο, οι συνδημότες μας μετά από 70 χρόνια, ζουν και καλλιεργούν χωρίς φόβο τα χωράφια τους. Αυτό αποδεικνύει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις εκτός από την επιχειρησιακή τους αποστολή προσφέρουν και κοινωνικό έργο που έχει ως στόχο την προστασία των πολιτών και τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος».

Κλείνοντας ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον αρχηγό του Γ.Ε.Σ. που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση καθώς και τις διοικήσεις τόσο της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, όσο και του Τ.Ε.Ν.Ξ. που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα του Δήμου και έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα την εκκαθάριση της εν λόγω περιοχής. «Έτσι αποδεικνύεται έμπρακτα πως η συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες» υπογράμμισε.

Στο έργο του Τάγματος Εκκαθάρισης τόσο συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα, όσο και ειδικότερα στην περιοχή της Ελεούσας, αναφέρθηκε ο Διοικητής του, Αντισυνταγματάρχης Παναγιώτης Καφετζέλλης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε από τα 200στρεμ. στη θέση Άγιος Δημήτριος, περιοχή «Αμπέλια» περισυλλέγησαν και καταστράφηκαν 1.200 πυρομαχικά και το κόστος της επιχείρησης που διήρκεσε περίπου δύο χρόνια άγγιξε τα 700.000ευρώ.

«Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για μας καθώς δουλεύαμε πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές» είπε παρουσιάζοντας τις προκλήσεις της συγκεκριμένης επιχείρησης εκκαθάρισης και ευχαρίστησε τους κατοίκους που «αγκάλιασαν» του προσωπικό του Τ.Ε.Ν.Ξ. και το Δήμο για τη διοργάνωση της  εκδήλωσης. «Αποτελεί πρωτόγνωρη τιμή για μας και μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους», υπογράμμισε ο κ. Καφετζέλλης και εξήρε το υψηλό φρόνιμα των στελεχών του Τάγματος λέγοντας: «Το Τ.Ε.Ν.Ξ. ήταν και θα είναι η πιο περήφανη Μονάδα του Στρατού Ξηράς διότι το ανθρώπινο δυναμικό μας ανεξαρτήτως βαθμού διακρίνεται για τα υψηλότατα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και αντιμετωπίζει την κάθε πρόκληση με ασφάλεια, θάρρος, υψηλό επαγγελματισμό και πάθος εκπληρώνοντας την κάθε αποστολή μας συμβάλλοντας καθοριστικά τόσο στην αποτροπή όσο και στην εξωστρέφεια των Ενόπλων Δυνάμεων».

Στα γεγονότα της Γερμανικής κατοχής που άφησε πίσω της μια περιοχή που αποτελούσε « το φόβο και τον τρόμο για τους κατοίκους καθώς η Ελεούσα μετρά νεκρούς και σοβαρά τραυματίες (ακρωτηριασμένους) που λόγω άγνοιας αψηφούσαν τον κίνδυνο», αναφέρθηκε με ιδιαίτερα γλαφυρό ύφος ο Μιχαήλ Σιάπκας, κάτοικος Ελεούσας. «Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ από καρδιάς, γιατί με τη δουλείας σας μπορούμε μετά από 73χρόνια να πάμε στα χωράφια μας χωρίς φόβο και κίνδυνο» είπε ο 90χρονος απευθυνόμενος στα στελέχη του Τ.Ε.Ν.Ξ.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • tagma apon2

Στην εκδήλωση την οποία συντόνιζε η Αντιδήμαρχος Γιαννούλα Γεωργούλη χαιρετισμό απεύθυναν επίσης, η Περιφερειακή Σύμβουλος, Γιούλα Μητροκώστα και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης που εξήραν το έργο του Τάγματος Εκκαθάρισης, αλλά και την πρωτοβουλία του Δήμου Ζίτσας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση του Διοικητή και των στελεχών του Τ.Ε.Ν.Ξ. ενώ πλαισιώθηκε μουσικά από τη στρατιωτική μπάντα της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας. Τα στελέχη που βραβεύθηκαν από το Δήμαρχο Ζίτσας και τον Αρχηγό του Γ.Ε.Σ. είναι οι:

 Υπλγος(μχ)   Τσιάλτας   Ιωάννης,  Υπλγος(μχ)  Παπανίκος   Αντώνιος,   Αλχιας(μχ)   Βασιλείου  Γεώργιος, Αλχιας(μχ)   Κοντόπουλος   Ιωάννης, Επχιας(μχ)   Παύλου   Θωμάς, Επχιας(μχ)   Τζιάκης   Αντώνιος, Επχιας(μχ)   Αποστολόπουλος Αθανάσιος, Επχιας(μχ)   Λούτσαρης Δημήτριος, Επχιας(μχ)   Μπαλάφας Ιωάννης, Επχιας(μχ)  Βασιλείου  Παναγιώτης, Επχιας(μχ)   Τσίτσης  Παναγιώτης, Επχιας(μχ)   Γεωργίτσης   Νικόλαος,  Επχιας(μχ)   Κυρίτσης   Ευάγγελος, Επχιας(μχ)    Μούτος   Αθανάσιος, Επχιας(μχ)   Μητσόπουλος  Γεώργιος, Επχιας(μχ)   Κυριακόπουλος   Νικόλαος, Επχιας(μχ)    Κίρκογλου   Ευστράτιος, Επχιας(μχ)    Μπαλωμένος   Χρήστος,  Επχιας(μχ)   Κατσαβός   Γεώργιος, Λχιας(μχ) Καρακώστα Μαργαρίτα  και πυυεθα   Κυριακόπουλος   Χαράλαμπος

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου και Φιλιατών Σπύρος Παππάς, οι Αντιδήμαρχοι Ζίτσας Φώτης Ράρρας, Περικλής Γρίβας, Νίκος Σφήκας και Γιώργος Σταλίκας, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Δ/ντης Διεύθυνσης Μηχανικού του Γ.Ε.Σ. Υποστράτηγος Νικόλαος Λάλος, ο Διοικητής 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Δημήτριος Μπολομύτης, ο Διοικητής της Ταξιαρχίας Μηχανικού του Γ΄ΣΣ Ταξίαρχος Νικόλαος Τριανταφύλλου, ο Υποδιοικητής  της 8ης Ταξιαρχίας Συνταγματάρχης Νικόλαος Μπόχτης, και ο Επιτελάρχης, ΣυνταγματάρχηςΜιχαήλ Σοσώνης, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, ο Διοικητής του Τμήματος Άμεσης Δράσης Κων/νος Γεωργίου, αξιωματικοί του στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, δεκάδες κόσμου.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ