ΥΠΕΞ: Στο μικροσκόπιο 118 προγράμματα ΜΚΟ

MKOΣτο μικροσκόπιο των ορκωτών λογιστών βρίσκονται 118 ανοιχτά προγράμματα διαφόρων ΜΚΟ, αρμοδιότητας του υπουργείου Εξωτερικών, και τα πορίσματα θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλα ως τον προσεχή Οκτώβριο.

Τη Βουλή ενημέρωσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο υφυπουργός Εξωτερικών, Άκης Γεροντόπουλος έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη για την πορεία ολοκλήρωσης των ελέγχων και των καταλογισμών των ΜΚΟ, αλλά και ειδικά για τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» που ήταν της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Όπως ειδικότερα ενημέρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, υπάρχουν συνολικά 198 ανοιχτά προγράμματα. Τον Μάρτιο του 2013 ολοκληρώθηκε ο λογιστικός έλεγχος για τα 80 από τα προγράμματα αυτά από εταιρεία ορκωτών λογιστών, που επελέγη με τις προβλεπόμενες διαδικασίες μειοδοτικού διαγωνισμού.

Από την πρώτη εβδομάδα ανάληψης των καθηκόντων του στο υπουργείο Εξωτερικών, ο αρμόδιος υφυπουργός συγκρότησε επιτροπή ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάθεση λογιστικού ελέγχου των υπολοίπων 118 ανοιχτών προγραμμάτων, σε εταιρεία ορκωτών λογιστών. Στις 27 Ιανουαρίου 2014 υπέγραψε την απόφαση ανάθεσης με προοπτική να παραδοθούν τα σχετικά πορίσματα ελέγχου έως τον Οκτώβριο του 2014.

Όπως εξάλλου έκανε γνωστό ο κ. Γεροντόπουλος, τον Δεκέμβριο του 2013 έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων για την προώθηση ενιαίου νομοθετικού πλαισίου που θα αφορά στην λειτουργία και τον έλεγχο χρηματοδότησης των ΜΚΟ.

Στη συνέχεια αυτής της σύσκεψης, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στην οποία το υπουργείο Εξωτερικών εκπροσωπείται από την ΥΔΑΣ.

Επίσης από το υπουργείο Εξωτερικών έχει συνταχθεί τροποποιητική διάταξη, προκειμένου να καταστεί δυνατή η οριστική εκκαθάριση των ανοιχτών προγραμμάτων της ΥΔΑΣ. Το σχέδιο αποβλέπει στη διαφάνεια και στην επίσπευση των διαδικασιών και προβλέπει τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών στην εκκαθάριση των ανοιχτών προγραμμάτων, καθώς και το οριστικό κλείσιμό τους σε συνεργασία με την ΥΔΑΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ