Για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίστηκαν σε όλη τη χώρα οι στοχευμένοι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», με στόχο την καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικού εξοπλισμού από οδηγούς και επιβάτες δικύκλων αλλά και χρηστών Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (Ε.Π.Η.Ο.).
Κατά το διάστημα 21 έως 27 Ιουλίου 2025, πραγματοποιήθηκαν 23.979 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 2.181 παραβάσεις σε οδηγούς και 441 σε επιβάτες. Από αυτές, 118 παραβάσεις αφορούσαν διανομείς, δηλαδή εργαζόμενους σε υπηρεσίες delivery.
105 παραβάσεις στην Ήπειρο
Στην Ήπειρο, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν για τη μη χρήση κράνους ανήλθαν σε 105, αριθμός που κατατάσσει την Περιφέρεια στη μεσαία κλίμακα πανελλαδικά. Η Ήπειρος ξεπέρασε την Κεντρική Μακεδονία (72) και τη Δυτική Μακεδονία (16), ενώ υπολείπεται της Δυτικής Ελλάδας (139) και της Θεσσαλίας (141).
Οι περισσότερες παραβάσεις σε επίπεδο χώρας καταγράφηκαν στην Αττική (817), στο Νότιο Αιγαίο (370) και στα Ιόνια Νησιά (234).
Αυστηρές κυρώσεις με τον νέο ΚΟΚ
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η μη χρήση κράνους συνεπάγεται:
- 350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες για τον οδηγό δικύκλου, αλλά και για εκείνον που δεν φροντίζει για την ασφάλεια του επιβάτη του.
- 350 ευρώ πρόστιμο για τον επιβάτη.
- 30 ευρώ πρόστιμο για οδηγούς Ε.Π.Η.Ο.
«Το κράνος σώζει ζωές»
Η εκστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας δεν στοχεύει μόνο στην επιβολή προστίμων, αλλά κυρίως στην αλλαγή κουλτούρας και συμπεριφοράς των χρηστών των δρόμων. «Το κράνος δεν είναι αξεσουάρ, είναι ευθύνη που σώζει ζωές», τονίζεται στο σχετικό μήνυμα, με την Τροχαία να διαβεβαιώνει πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με καθημερινή παρουσία και αυστηρότητα.