102 στον Εισαγγελέα για το πάρτι εκατομμυρίων στην αμαρτωλή ΑΔΕΙ!!!

adei dikastiko

adei dikastiko

Εκατόν δύο άτομα, καλεί ο Εισαγγελέας, στο πλαίσιο της πλήρους διερεύνησης, όσων επί σειρά ετών συνέβησαν στην Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Ιωαννίνων.

Η αμαρτωλή ΑΔΕΙ, όπως είχε χαρακτηριστεί πολλές φορές στο παρελθόν, φαίνεται ότι αποτέλεσε το μεγάλο πλυντήριο, επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα να κατασπαταληθούν τεράστια ποσά.

Το πόρισμα των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο έχει πλέον στα χέρια της η Εισαγγελία άνοιξε το δρόμο για τη συνέχιση της δικαστικής διερεύνησης η οποία ουσιαστικά είχε παγώσει από το 2010.

Τον έλεγχο είχε ζητήσει ο Εισαγγελέας με σχετικό έγγραφό του προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Έγινε από ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τα βασικά του συμπεράσματα αποκάλυψε το Epiruspost.gr την προηγούμενη Δευτέρα. (εδώ)

Η λειτουργία της ΑΔΕΙ, χαρακτηρίζεται παράνομη από ιδρύσεώς της και μέχρι την εκκαθάριση, ενώ από το 2004 μέχρι το 2010, διάστημα που αφορούσε ο έλεγχος, το μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης αυξήθηκε από τα 2,7 εκατομμύρια στα 22,7 εκατομμύρια ευρώ!

Με τα ποσά αυτά έπρεπε να υλοποιηθούν συγκεκριμένα έργα, μεταξύ των οποίων ο βρεφονηπιακός σταθμός στα Καρδαμίτσια (1,9 εκατομμύρια ευρώ), πιλοτική ομάδα ανακύκλωσης απορριμμάτων (860 χιλιάδες), εθνικό παρατηρητήριο πλήρως εξοπλισμένο (3,4 εκατομμύρια), χώρος στάθμευσης ( τέσσερα εκατομμύρια).

Για τα έργα αυτά, σημειώνουν οι ελεγκτές «δεν υπάρχουν αποφάσεις από τις οποίες να προκύπτει η υλοποίησή τους».

Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι δύο ελεγκτές είναι ότι «από την παράνομη λειτουργία του ελεγχόμενου φορέα υπέστη οικονομική ζημιά, ακριβώς το σύνολο των λειτουργικών του εξόδων, του ύψους των 32.244.039 ευρώ».

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη η μνεία που κάνουν στην ανάγκη να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί αιρετών της εποχής εκείνης και υπηρεσιακών παραγόντων.

Με βάση όσα αναφέρονται ο Εισαγγελέας καλεί και ήδη έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν τα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου, 102 συνολικά άτομα.

Πρόκειται για δημοτικούς συμβούλους από το 2004 μέχρι το 2010, τόσο της τότε δημοτικής αρχής όσο και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης καθώς και για υπηρεσιακούς παράγοντες της επιχείρησης κι άλλους που αναφέρονται στο πόρισμα.

Παρότι καλείται για κατάθεση σχεδόν το σύνολο των δημοτικών συμβούλων, των δύο δημοτικών περιόδων, είναι αξιοσημείωτο ότι δεν καλείται ο τότε Δήμαρχος Νίκος Γκόντας.

Κομβικές για την εξέλιξη της υπόθεσης, αναμένεται να αποδειχθούν οι καταθέσεις όσων διατέλεσαν μέλη, πρόεδροι ή αντιπρόεδροι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΔΕΙ, καθώς θα είναι αυτοί που θα κληθούν να δώσουν τις εξηγήσεις για όσα δεν έγιναν αλλά και για τη ροή των χρημάτων που κατέληξαν από το Δήμο στην επιχείρηση για έργα που δεν έγιναν ποτέ.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ