100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

anatoli_genoktonia1

Με συγκινητικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως και σε πολλές περιοχές της Ηπείρου τιμήθηκε η συμπλήρωση των εκατό ετών από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού – που από το 1994 αναγνωρίζεται επισήμως από την ελληνική πολιτεία με την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου, ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – αναφέρεται στα βίαια, μαζικά, φονικά γεγονότα, της δεύτερης και των αρχών της τρίτης δεκαετίας του 20αι., που έλαβαν χώρα στην καταρρέουσα τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Στα Γιάννινα, επίκεντρο των εκδηλώσεων αποτέλεσε η Ανατολή. Στο Μνημείο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Οι παρουσίες περισσότερες από ποτέ.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές Γιάννης Στέφος και Κώστας Τασούλας.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • anatoli genoktonia1

Είναι πολύ σημαντικό να κρατούμε ζωντανή τη μνήμη των γεγονότων, να μαθαίνουμε, να τιμούμε και να επιδιώκουμε να διατηρούμε τους δεσμούς με το παρελθόν και την ιστορία μας, επεσήμαναν στις δηλώσεις τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ