1.000.000 οι δικαιούχοι για δωρεάν τρόφιμα

DIANOMH TROFIMONΈνα εκατομμύριο δικαιούχοι -από 800.000 που ήταν πέρυσι- θα ενταχθούν φέτος στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων, που ξεκίνησε από σήμερα, Παρασκευή, με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

«Το πρόγραμμα έχει πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό, ανέρχεται στα 25,5 εκατ. ευρώ, και γίνεται σε συνεργασία με περίπου 800 κοινωνικούς μας εταίρους, δηλαδή ανθρώπους που στην πράξη και επιτόπου γνωρίζουν τους δικαιούχους, αυτοί τους αναγνωρίζουν, αυτοί κάνουν τη λίστα, δηλ. είναι ο ντόπιος σύλλογος των πολυτέκνων, των ΚΑΠΗ, το συσσίτιο του δήμου, η Εκκλησία, το Χαμόγελο του Παιδιού, είναι αυτοί που γνωρίζουν ποιοι από τους συνανθρώπους μας και τις οικογένειές τους χρήζουν αυτή τη στιγμή υποστήριξης», σημείωσε ο κ. Τσαυτάρης.

 

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που θα διανεμηθούν περιλαμβάνονται βασικά είδη διατροφής, όπως τυροκομικά, ζυμαρικά, και ελαιόλαδο.

Μάλιστα όπως αναλυτικά εξήγησε ο υπουργός, σε συνέντευξή του για το θέμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «φέτος, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, κάναμε δύο διαφορετικές καινοτομίες που διευκόλυναν αφάνταστα το διαγωνισμό. Πρώτον, χωρίσαμε τη χώρα σε τρεις γεωγραφικές ενότητες, γιατί υπάρχουν, για παράδειγμα, μικρότερες επιχειρήσεις που μπορούν να μοιράσουν ας πούμε γραβιέρα σε μια από τις τρεις γεωγραφικές ενότητες, αλλά δεν μπορούν να έχουν τόσο μεγάλη ποσότητα να μοιράσουν παντού. Επομένως, κόβοντας τη χώρα σε τρεις γεωγραφικές ενότητες, ήρθαν πάρα πολλοί στο διαγωνισμό. Πρώτη φορά ήρθαν περίπου 20 επιχειρήσεις να διαγωνισθούν και πρώτη φορά, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, 7-8 επιχειρήσεις κέρδισαν το διαγωνισμό και θα μοιράσουν γραβιέρα, τυριά, μακαρόνια κ.λπ.»

» Δεύτερον, κάποιοι από αυτούς μάλιστα είναι και συνεταιριστικές οργανώσεις. Η τρίτη διάσταση που πρέπει να δώσω είναι ότι για πρώτη φορά σπάζοντας τη χώρα σε τρία μας δόθηκε η δυνατότητα να παίξουμε με τα προϊόντα, δηλ. δεν έχει νόημα να πας στην Κρήτη και να πεις θα μοιράσω γραβιέρα Κρήτης, γιατί όλοι, λίγο πολύ, θα έχουν δική τους, θα τους δώσει ένας ξάδελφός τους ή ο αδελφός τους που έχει τέτοιου είδους προϊόντα. Εκεί, λοιπόν, δώσαμε ένα άλλο προϊόν, ενώ τη γραβιέρα Κρήτης την πήγαμε στην υπόλοιπη Ελλάδα, στη Μακεδονία και αλλού. Νομίζω ότι εφέτος το πρόγραμμα είναι καλύτερο. Είναι σημαντικό να τονίσω όλη αυτή την κοινωνική δικτύωση που κάνουμε διότι θα μας βοηθήσει σε όλο το κοινωνικό έργο του υπουργείου μας».

«Στο κοινωνικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περιλαμβάνεται και ειδική δράση για τα σχολεία» πρόσθεσε ο κ. Τσαυτάρης.

«Εντός των ημερών θα ακούσετε την προκήρυξη για τη διανομή φρούτων στα σχολεία και πολύ σύντομα και γάλακτος» εξήγησε ο υπουργός, που συνδύασε τη δράση και με το πρόγραμμα «ευ ζην» στα σχολεία για την εξοικείωση των παιδιών με τη σωστή διατροφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ