Φωνή απόγνωσης από τους αγελαδοτρόφους της Ηπείρου… «Οδηγούμαστε στον αφανισμό»

gala agelades

gala agelades

Ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκληρωτική καταστροφή φέρνει τους κτηνοτρόφους, ειδικά τους αγελαδοτρόφους, η νέα μνημονιακή ρύθμιση, που θέλει το φρέσκο γάλα να είναι διάρκειας έντεκα ημερών.

Πρόκειται για ρύθμιση που φέρει σε θέσεις μάχης τους πάντες, όταν την άνοιξη του 2014, επιχείρησε να την εφαρμόσει η Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ. Και υποχρεώθηκε βέβαια σε μεσοβέζικες λύσεις, που κράτησαν το φρέσκο γάλα στις επτά ημέρες.

Οι έντεκα ημέρες, ανοίγουν τον δρόμο για αθρόες εισαγωγές από διάφορες χώρες της Ευρώπης, που ήθελαν πάντα να βρουν τρόπο εισόδου στην ελληνική αγορά. Με την διαφορά ότι η ελληνική παραγωγή θα οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση.

Ήδη ο τομέας της αγελαδοτροφίας τα τελευταία χρόνια φθίνει. Η τιμή του γάλακτος συνεχώς κατρακυλά και πολλοί είναι αυτοί που έχουν πουλήσει τις μονάδες τους, καθώς το κόστος συντήρησης έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

Στα νέα μέτρα είναι έντονη η αντίδραση του Αγελαδοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας Πρέβεζας, του πιο ισχυρού σήμερα στην Ήπειρο.

«Με το νέο μνημόνιο μπαίνει στο στόχαστρο όχι μόνο η τσέπη μας αλλά η ίδια η ζωή και το μέλλον. Με την εφαρμογή του νέου μνημονίου χιλιάδες αγρότες θα πεταχτούν από το σύστημα ασφάλισης. Χιλιάδες αγρότες θα αναγκαστούν από τα οικονομικά μέτρα να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους και να γίνουν σύγχρονοι δούλοι χωρίς δικαιώματα, ασφάλιση, ελπίδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά με τη ρύθμιση για το φρέσκο γάλα, τονίζεται ότι αποτελεί την χαριστική βολή και θα οδηγήσει στον αφανισμό την ντόπια παραγωγή.

«Εμείς οι Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι καλούμαστε να επιβιώσουμε μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες, σε μία εποχή πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και η πρόταση αυτή θα δώσει τη χαριστική βολή στην αγελαδοτροφία της περιοχής μας και της χώρας γενικότερα και θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στον ήδη καθημαγμένο κλάδο της αγελαδοτροφίας.

Τα νέα μέτρα θα συμβάλλουν στη συρρίκνωση του κλάδου μας και στον αφανισμό της εγχώριας παραγωγής», καταλήγει η ανακοίνωση.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ