Τελείωσε για την Ήπειρο ο εφιάλτης των χωματερών

KALAFATHS SΗ Ήπειρος είναι μία από τις τρεις Περιφέρειες της χώρας που αντιμετώπισαν οριστικά το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών. Μπορεί ο σχεδιασμός στην περιοχή μας να ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, όμως τα τελευταία χρόνια και χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας έγιναν πραγματικά άλματα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες χωματερές βρίσκονται πλέον στο στάδιο της αποκατάστασης, όπως συμβαίνει στη Δουρούτη αλλά και στον Κούκο Πρέβεζας.

Τα στοιχεία για την πρόοδο της χώρας παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης και σύμφωνα με όσα ανέφερε η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Ήπειρος έχουν οριστικά αντιμετωπίσει το θέμα της ανεξέλεγκτης διάθεσης, ενώ όπως είπε στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα διακοπεί η λειτουργία όλων των ενεργών ΧΑΔΑ και στην Κεντρική Μακεδονία. Σύμφωνα με τον Σ.Καλαφάτη, έχει ενταχθεί το 90% των έργων αποκατάστασης ΧΑΔΑ σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, και έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων, ενώ αναμένεται εντός του 2013 και 2014, να μειωθούν δραματικά οι συνολικοί αριθμοί τους.

 

«Ήδη υπάρχει σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση των έργων και αναμένεται εντός του 2013 και 2014, να μειωθούν δραματικά και οι συνολικοί αριθμοί των ΧΑΔΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ.Καλαφάτης.

Μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο ο συνολικός αριθμός ενεργών ΧΑΔΑ μειώθηκε σε 73, ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση 18 ΧΑΔΑ και προχώρησε η εκτέλεση έργων αποκατάστασης άλλων 75.