Νάια: Έτρεξαν στα χνάρια των αρχαίων

NAIA1

NAIA1ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με μεγάλη επιτυχία και με εκατοντάδες συμμετοχές, μικρών και μεγάλων πραγματοποιήθηκε στην αρχαία κοιλάδα της Δωδώνης, ο 2ος Νάιος δρόμος.

Πλήθος αθλητών κάθε ηλικίας, είχε τη μοναδική εμπειρία να ακολουθήσει μία εντυπωσιακή διαδρομή και να τερματίσει στο αρχαίο στάδιο, αφού πρώτα είχε τρέξει σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.

Έτσι βρέθηκαν στα χνάρια εκείνων, που αιώνες πριν είχαν ιδρύσει τα Νάια.

NAIA2

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία τα Νάια της Δωδώνης, τελούνταν έναν χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ένα χρόνο πριν από τα Πύθια των Δελφών.

Οι αγώνες είχαν πάρει το όνομά τους από το Νάιο Δία, αυτόν δηλαδή που κατοικεί στην ιερή βαλανιδιά και διοργανώνονταν στο Στάδιο και το Θέατρο της Δωδώνης.

NAIA3Για την πραγματοποίηση του 2ου Νάιου δρόμου υπήρξε η αμέριστη υποστήριξη της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων καθώς όπως σημειώνει ο Προιστάμενος της Υπηρεσίας «υπηρετούμε τα αγαθά του πολιτισμού και του αθλητισμού». Μάλιστα εύχεται, με αξιοποίηση του χώρου και σε ανάμνηση της αρχαίας, οικουμενικής Δωδώνης, ο σύγχρονος Νάιος Δρόμος να διεθνοποιηθεί.

NAIA4Η αρχαιολόγος της Υπηρεσίας Γεωργία Πλιάκου, υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη ικανοποίηση, ήταν οι περιγραφές που έκαναν οι ίδιοι οι αθλητές όταν τερμάτιζαν στο αρχαίο στάδιο. Και οι αθλητές εξέφραζαν τον εντυπωσιασμό τους από το μεγαλείο που ένιωσαν αντικρίζοντας το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.

Στο αρχαίο στάδιο έγιναν και οι απονομές σε όσους μετά από μία δύσκολη διαδρομή, των πέντε και των 18 χιλιομέτρων τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις.

Ανέβηκαν στο βάθρο και το έπαθλο δεν ήταν άλλο από κλαδιά βαλανιδιάς, του ιερού δέντρου της Δωδώνης.

NAIA5Η διοργάνωση είχε την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου. Παρών άλλωστε στις απονομές και ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης.

NAIA6

NAIA7

Φέτος υπήρξε και η ενεργός στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού, σε μία εμφανή προσπάθεια να ενισχυθεί ο χώρος της Δωδώνης και να αναδειχθούν τα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής.

NAIA8

NAIA10

NAIA11

NAIA13

{jathumbnail off}