Στον Καλαμά το μεγαλύτερο φίδι της Ελλάδας!

LAFIATHS

LAFIATHSΚατά τη διάρκεια των μηνιαίων μετρήσεων πανίδας στο Δέλτα Καλαμά παρατηρήθηκε ανήλικος λαφιάτης (Elaphe quatuorlineta).

Έναν λαφιάτη, το μεγαλύτερο φίδι που ζει στην Ελλάδα, εντόπισε και κατέγραψε ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά κι Αχέροντα, κατά τη διάρκεια μηνιαίων μετρήσεων πανίδας στο Δέλτα του Καλαμά.

Πρόκειται για φίδι μη δηλητηριώδες, που φτάνει τα 2,6 μέτρα μήκος!!!Ημερόβιο, ρωμαλέο, κυνηγά στο έδαφος αλλά σκαρφαλώνει και στα δέντρα. Κολυμπά επιδέξια.

Τρέφεται με μικρά θηλαστικά, όπως αρουραίους και μικρά κουνέλια, σαύρες, αμφίβια και αυγά. Είναι μέτριας επιθετικότητας φίδι που μπορεί να δαγκώσει αν αρπαχτεί, συνήθως όμως έχει ήπιο χαρακτήρα και καθόλου επιθετικό. Τα φίδια είναι ζώα όπως τα άλλα.

Δεν πρόκειται να επιτεθούν ποτέ σε κάτι που δεν αποτελεί τροφή για αυτά, πόσο μάλλον στον άνθρωπο που τόσο φοβούνται.

Είναι πολύ ωφέλιμα ζώα καθώς τα πρώτα χρόνια της ζωής τους τρέφονται με έντομα, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες από αυτά και μεγαλώνοντας τρώνε τρωκτικά αποτελώντας έτσι έναν από τους κυριότερους θηρευτές αυτών και παίζοντας σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των πληθυσμών τους.

Αποτελούν λοιπόν τους «ελεγκτές» μιας μεγάλης αύξησης ποντικιών σε μια περιοχή και η θανάτωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία όλου του οικοσυστήματος που μπορεί να επηρεάσει άμεσα και τον άνθρωπο.

Το βίντεο του Φορέα εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=py1miYuR7Gg 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ