Διαμαρτυρία για τον αποχιονισμό προς Πράμαντα – H απάντηση

pramanta dromos

pramanta dromosΤην έντονη διαμαρτυρία της για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο δρόμο προς τα Πράμαντα μεταφέρει η φιλόλογος, καθηγήτρια στο γυμνάσιο της περιοχής Σταυρούλα Τσολάκη.

Η ίδια, όπως κι άλλοι συνάδελφοί της, ξεκίνησε νωρίς το πρωί για το σχολείο, το οποίο λειτουργούσε κανονικά.

Ο δρόμος μέχρι το Ελληνικό, παρά το γεγονός ότι εκατέρωθεν υπήρχε αρκετό χιόνι, ήταν καθαρός και ήταν προφανές ότι είχε πέσει αρκετό αλάτι.

Από κει όμως ξεκίνησαν τα προβλήματα.

Η ίδια στη διαμαρτυρία της, που συνοδεύεται από το σχετικό φωτογραφικό υλικό, αναφέρει:

Μόλις όμως φτάσαμε στο Ελληνικό το σκηνικό άλλαξε. Η κατάσταση του δρόμου ήταν κακή. Υπήρχαν 5-10 εκατοστά φρέσκου χιονιού στο δρόμο και η κατάσταση αυτή έφτανε μέχρι το Μονολίθι, κοντά στο γεφύρι της Πλάκας. Μιλάμε για κομμάτια του δρόμου με πολύ επικίνδυνους γκρεμούς που ήταν γεμάτα χιόνι.

Ήταν αδύνατη η πορεία χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες. Υπήρχαν δύο μηχανήματα του Δήμου Β. Τζουμέρκων τα οποία συναντήσαμε να καθαρίζουν το δρόμο: Το πρώτο είχε μπροστά αποχιονιστικό μαχαίρι, το δεύτερο όμως ήταν ένα χωματουργικό JCB (!), ο χειριστής του οποίου κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες με τον κουβά του μηχανήματος να καθαρίσει το δρόμο.

Το πιο εξοργιστικό της υπόθεσης ήταν ότι η αλατιέρα του Δήμου, όπως κι ένα μηχάνημα με μαχαίρι που θα ήταν πιο κατάλληλο για αυτή τη δουλειά βρισκόταν στα Πράμαντα, όπου δεν είχε ούτε 1 εκατοστό χιόνι, παρκαρισμένα! Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να χρειαστούν 3 ώρες για να μεταβούμε στην εργασία μας και 2 για να επιστρέψουμε, συνολικά 5 ώρες οδήγησης σε αυτές τις συνθήκες.

pramanta dromos1Είναι προφανές λοιπόν ότι το πρόβλημα ήταν 100% στο χειρισμό της κατάστασης από πλευράς Δήμου. Σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τους 2 αντιδημάρχους ο μεν πρώτος μας είπε ότι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Σε ερώτηση μου, γιατί δεν ακολουθεί αλατιέρα το μηχάνημα αποχιονισμού ώστε να γίνει σωστή δουλειά η απάντηση ήταν ότι δεν χρειάζεται αλάτι ο δρόμος γιατί ο καιρός είναι μαλακός. Ο δεύτερος αντιδήμαρχος, που δήλωσε υπεύθυνος για τον αποχιονισμό, αφού μας ειρωνεύτηκε για τις ικανότητες οδήγησής μας, μας είπε ότι έπρεπε προνοήσουμε να κοιμηθούμε στα Πράμαντα το προηγούμενο βράδυ, ώστε να είμαστε στην ώρα μας στη δουλειά! Το ότι έπρεπε εκείνοι να προνοήσουν ώστε να μην υπάρχει αυτή η κατάσταση ούτε λόγος! Σας ρωτώ λοιπόν:

-Είμαι υποχρεωμένη να διακινδυνεύω την σωματική μου ακεραιότητα ώστε να δώσω το παρόν στην εργασία μου; -Είμαι υποχρεωμένη να υφίσταμαι ειρωνεία από τους αρμόδιους, ενώ τους ζητώ να κάνουν σωστά τη δουλειά τους; -Σε περίπτωση ατυχήματος σημερινού ποιος θα έφερε ευθύνη για την κατάσταση στο δρόμο;

Απάντηση Αντιδημάρχου Βαΐτση Νικόλαου, υπευθύνου πολιτικής προστασίας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.

Τα σχολεία στο δήμο Βορείων Τζουμέρκων τα κλείνουμε μόνο όταν δεν μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια οι μαθητές .

Με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα τη διαμαρτυρία σας στον ηλεκτρονικό τύπο .Προφανώς κυρία Τσολάκη, υπηρετούμε την τοπική αυτοδιοίκηση στο βαθμό που μπορούμε με φιλότιμες προσπάθειες και με τα λιγοστά μέσα τα οποία διαθέτουμε για το καλό των δημοτών μας και όσων προσφέρουν υπηρεσίες στην τοπική μας κοινωνία.

Έτσι λοιπόν σήμερα προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την χιονόπτωση τις πρωινές ώρες. Γι’αυτό και γω στις 6:30 το πρωί είχα επικοινωνία με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου κ. ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΟ ζητώντας του να ξεκινήσει μια λεπίδα με προορισμό τη Γέφυρα Πλάκας .

Πράγματι η λεπίδα της περιφέρειας Ηπείρου έκανε αποχιονισμό στη 2η επαρχιακή και συγκεκριμένα από Κουτσελιό ως Γέφυρα Πλάκας στις 7:15 το πρωί. Λεπίδα του δήμου μας στις 7 η ώρα ξεκίνησε για αποχιονισμό από Γέφυρα Πλάκας έως Ελληνικό και ρίχνοντας αλάτι ως αποτέλεσμα να μεταβούν στις δουλειές τους στα Πράμαντα υπάλληλοι του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου, συνάδελφοί σας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο διευθυντής σας ο κ. Πατσούρας (με τον οποίο μίλησα στις 7:30 το πρωί και με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα διότι τα μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας καθαρίζουν το δρόμο),υπάλληλοι του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Πραμάντων, και αστυνομικοί που υπηρετούν στα Πράμαντα και το λεωφορείο του Κτελ, το οποίο στις 8 το πρωί ήταν Πράμαντα.

Στο φωτογραφικό υλικό το οποίο αναρτήσατε φαίνεται καθαρά ότι έχουν περάσει μηχανήματα κάνοντας φιλότιμες προσπάθειες να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό. Όπως προαναφέρατε και σεις η ίδια, δύο μηχανήματα έκαναν συνεχείς πορείες από Ελληνικό ως και Γέφυρα Πλάκας συν ένα της περιφέρειας.

Όσον αφορά για τη λεπίδα που ήταν παρκαρισμένη στα Πράμαντα, αν όλο αυτό το χρονικό διάστημα που διδάσκετε στα Πράμαντα θα ρωτούσατε τους μαθητές σας από Ματσούκι Προσήλιο, Χριστούς, Τσόπελα πως μετακινούνται, θα σας έλεγαν ότι αυτή η λεπίδα περιφέρεται από τις 5 το πρωί κάνοντας αποχιονισμό και ρίχνοντας αλάτι για να μετακινηθούν με ασφάλεια οι μαθητές στα σχολεία και πάλι πίσω στα σπίτια τους.

Δεχόμενος το τηλεφώνημά σας προσπάθησα να σας ηρεμήσω και να σας βοηθήσω φέρνοντας σας σε επαφή με το συνάδελφό μου κ .ΓΚΡΕΣΤΑ ο οποίος συντόνιζε τον αποχιονισμό της περιοχής και μετά λύπης μου με ενημέρωσε ότι του μιλήσατε πολύ άσχημα.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ