Η λίμνη, τα όρια και οι πολιτικές πλειοδοσίες…

limnopoula

Εδώ και αρκετό καιρό, με παρασκηνιακές συναντήσεις και πολιτικά μισόλογα άνοιξε το θέμα αλλαγής της οριοθέτησης στην Παμβώτιδα. Αλλαγής ορίων δηλαδή στην όχθη της λίμνης.

Με απλά λόγια να μικρύνει..

Η οριοθέτηση της λίμνης ήταν ζήτημα που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 με την εκπόνηση μελέτης πάνω στην οποία έγινε ο καθορισμός όχθης της λίμνης, παλιάς όχθης και παρόχθιας ζώνης.

Η οριοθέτηση από την περιοχή Μάτσικα μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων προκάλεσε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι οποίες με απόφαση του 2018 απορρίφθηκαν.

Πάρα ταύτα το θέμα επανήλθε με πολιτικά ανορθόδοξο τρόπο. Και μάλλον κάποιοι με την μέθοδο του πολιτικού ανταγωνισμού έσπευσαν να αναλάβουν δεσμεύσεις και να δώσουν υποσχέσεις στους κατοίκους.

Υποσχέσεις που εμπλέκουν ακόμη και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ιδιοκτητών του Μάτσικα (αναλυτικά εδώ) οι οποίοι επικαλούνται ότι τόσο η βουλευτής Μαρία Κεφάλα όσο και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς έχουν δεσμευτεί για αλλαγές στην οριοθέτηση μεταφέροντας μάλιστα στους ίδιους και την πρόθεση του Πρωθυπουργού.

Επίσης επικαλούνται τις απόψεις των  Γενικών Γραμματέων τόσο του Χωρικού Σχεδιασμού του ΥΠ.ΕΝ. όσο και της Δημόσιας Περιουσίας, οι οποίες ωστόσο δημόσια δεν είναι γνωστές.

Οι κάτοικοι του Μάτσικα έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν το καλύτερο για τους ίδιους και τις περιουσίες τους..

Το ερώτημα είναι τι ακριβώς συμβαίνει με τους πολιτικούς του τόπου.

Ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως της οριοθέτησης και της πιθανής τροποποίησης, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων του διαδρόμου, ούτε ζήτημα για μοίρασμα υποσχέσεων.

Αν κάτι χαρακτηρίζει τα Γιάννινα είναι η λίμνη.. Αν τις τελευταίες δεκαετίες έχουν χυθεί τόνοι μελάνης, είναι για την προστασία της λίμνης.. Αν έχει γίνει πλήθος συσκέψεων είναι πάλι για την Παμβώτιδα.

Η οριοθέτηση της λίμνης δεν γίνεται ούτε με πολιτικές υποσχέσεις, ούτε με ένα άρθρο σε έναν νόμο, που αποτελεί αγαπημένο σπορ της κυβέρνησης τελευταία..

Είναι θέμα επιστημονικό και γίνεται από συγκεκριμένες υπηρεσίες, με συγκεκριμένη νομοθεσία και απολύτως συγκεκριμένη διαδικασία.

Η βουλευτής Μαρία Κεφάλα που άνοιξε το θέμα και παρουσιάζει στοιχεία σε υπουργούς και υφυπουργούς για την ανάγκη αλλαγής στα όρια της λίμνης θα πρέπει να τα κοινωνήσει και με τους Γιαννιώτες.. Όλους τους Γιαννιώτες.

Πολύ περισσότερο ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Αμυράς που εδώ και ένα χρόνο δηλώνει ότι το προεδρικό διάταγμα έρχεται κι ακόμη δεν έφτασε θα πρέπει δημόσια να τοποθετηθεί και να ξεκαθαρίσει αφενός πότε θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το ΠΔ Λίμνης και αφετέρου ποιες είναι οι δεσμεύσεις που έχει δώσει στους κατοίκους της παραλίμνιας ζώνης..

Γιατί καλά είναι τα Απάτητα Βουνά αλλά μην φτάσουμε σε… παρατημένες λίμνες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ