Τρεις ύποπτοι για το κύκλωμα της αρχαιοκαπηλίας

EIKONES

EIKONESΟι μεγάλες κλοπές μοναστηριών που άφησαν στοιχεία…

Σε τρία άτομα, φέρεται ότι έχει καταλήξει η έρευνα της Αστυνομίας, τα οποία θεωρούνται ως οι εγκέφαλοι των κλοπών σε δεκάδες βυζαντινά μοναστήρια της Ηπείρου.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα «Νέα» σε βάρος τριών βασικών υπόπτων, προέκυψαν ισχυρές αποδείξεις για τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα.

Να σημειωθεί ότι στους υπόπτους περιλαμβάνεται ένας 40χρονος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, στην περιοχή των Τρικάλων. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά στον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες πληροφορίες για εμπλοκή του έφτασαν τον Απρίλιο, μετά την κατάσχεση έξι εικόνων στην γκαλερί του Λονδίνου. Λίγο καιρό μετά πληροφορίες ανέφεραν ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει διαφύγει στο εξωτερικό, όμως εδώ και αρκετό καιρό κινείται σαν να μην συμβαίνει τίποτα, μεταξύ Τρικάλων, Μετσόβου και Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αποκαλύψει ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Temple, ο 40χρονος Έλληνας ήταν συστηματικός προμηθευτής του. Για τις κλεμμένες εικόνες από το Κουκούλι υποστήριξε στον ιδιοκτήτη της γκαλερί πως προερχόταν από την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας του, που αναγκαζόταν να την εκποιήσει για οικονομικούς λόγους.

Στενός συνεργάτης του και επίσης βασικός ύποπτος είναι ένας Έλληνας που διαμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη βρετανική πρωτεύουσα και ο οποίος βοήθησε στη μεταφορά των εικόνων. Η Αστυνομία επίσης εντόπισε έναν ακόμη Έλληνα που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Κουκούλι και διαδραμάτισε περιφερειακό ρόλο για τη μεγάλη κλοπή του 2009. Όλα τα στοιχεία, σύμφωνα με τα Νέα, έχουν δοθεί στον ανακριτή και αναμένεται η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης των τριών.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΛΟΠΕΣ

Δεν είναι η πρώτη φορά που με διαφόρους τρόπους διαρρέονται πληροφορίες ότι η Αστυνομία βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εξάρθρωση της σπείρας των αρχαιοκαπήλων. Με τη διαφορά ότι μέχρι σήμερα οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν.

Από τη σωρεία κλοπών που έγινε στο Νομό Ιωαννίνων, σε ορισμένες περιπτώσεις η αστυνομική έρευνα, ειδικά την περίοδο που διεξάγονταν από την Ασφάλεια Ιωαννίνων, συγκέντρωσε σημαντικά στοιχεία. Οι λόγοι για τους οποίους ακόμη δεν έχει βρεθεί η άκρη του νήματος, μάλλον είναι περίπλοκοι, όπως και τα κυκλώματα της αρχαιοκαπηλίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα και καταγεγραμμένα στοιχεία, οι περισσότερες κλοπές έγιναν το χειμώνα του 2009 αλλά και τα προηγούμενα τρία χρόνια πολλά δέχθηκαν επιθέσεις από οργανωμένα κυκλώματα.

Μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε ο Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου, που χρονολογείται από το 1630. Οι ιερόσυλοι εισέβαλαν παραμονή των Χριστουγέννων του 2009 και λεηλάτησαν τα πάντα.

Συνολικά άρπαξαν 64 εικόνες, τα δύο ευαγγέλια, εξαπτέρυγα, ιερά σκεύη, ενώ πήραν ακόμη και τμήματα λειψάνων των Αγίων Παντελεήμονα και Χαραλάμπους.

Όλα όσα αφαίρεσαν από την εκκλησία που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού είναι αμύθητης αξίας.

Μία από τις πιο σημαντικές κλοπές ήταν αυτή του Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βισικού, στην Καλουτά Ζαγορίου, η οποία σύμφωνα με τις επιγραφές κτίστηκε το 1114 μ.Χ. Οι ιερόσυλοι αφαίρεσαν το επίχρυσο τέμπλο και δώδεκα εικόνες.

Τις ημέρες του Πάσχα του 2009, άγνωστοι έσπασαν με σιδηρολοστό τη βαριά, ξύλινη πόρτα του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Ηλιοχώρι και άρπαξαν δύο εικόνες, έναν σταυρό, το Ευαγγέλιο και τρία εξαπτέρυγα.

Το ίδιο διάστημα διέρρηξαν και την εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου έξω από το Ηλιοχώρι, από όπου αφαίρεσαν δώδεκα εικόνες.

Στα μέσα Μαρτίου 2009, οι ιερόσυλοι αφαίρεσαν πέντε εικόνες και δύο βημόθηρα από το σπάνιο ξυλόγλυπτο τέμπλο στο Βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στον Ελαφότοπο, το οποίο είναι χτισμένο το 1806.

Το Φεβρουάριο του 2009, το ίδιο προφανώς κύκλωμα, αφαίρεσε εικόνες και πολύτιμα σκεύη από το Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου και πάλι στον Ελαφότοπο.

Από το Ναό του Αγίου Αθανασίου, που κτίστηκε το 1702 στα Κάτω Πεδινά, έκλεψαν άλλες έντεκα παμπάλαιες εικόνες.

Το 2008, οι αρχαιοκάπηλοι χτύπησαν το ιστορικό μοναστήρι της Γενέσεως της Θεοτόκου στους Δραμεσιούς Δωδώνης, ξήλωσαν την οροφή του ξυλόγλυπτου τέμπλου που χρονολογείται από το 1683 και άρπαξαν 15 παμπάλαιες εικόνες. Άφησαν όμως άλλες, προφανώς επειδή γνώριζαν ότι αποτελούν αντίγραφα των γνήσιων.

Μία από τις μεγαλύτερες κλοπές, θεωρείται αυτή στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μακρίνο του Ανατολικού Ζαγορίου, το Νοέμβριο του 2007, όταν οι δράστες άρπαξαν 37 πολύτιμες εικόνες και ξήλωσαν ολόκληρη την επίχρυση και ξυλόγλυπτη δίφυλλη πόρτα της Ωραίας Πύλης.

Λίγο καιρό πριν, από τη Μονή Κηπίνας Ιωαννίνων οι ιερόσυλοι είχαν ξηλώσει ολόκληρο το παμπάλαιο και μεγάλης αξίας τέμπλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ