Τρεις οργανώσεις των Ιωαννίνων για το Μαργαρίτι και την ενεργειακή κρίση

fotovoltaiko agr

Τρεις οργανώσεις των Ιωαννίνων που ασχολούνται με την βιώσιμη ανάπτυξη καταθέτουν ενδιαφέρουσες προτάσεις για το ενεργειακό με αφορμή την συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου για το φωτοβολταϊκό στο Μαργαρίτι.

Πρόκειται για την Ερευνητική ομάδα P2P Lab, για την Οργάνωση ΗΛΕΚΤΡΑ ENERGY και την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Τα Ψηλά Βουνά”.

Σε ένα σύντομο κείμενο αναλύουν και προτείνουν μια εφικτή λύση στην ενεργειακή κρίση.

Αναφέρουν:

Μια εφικτή λύση στην ενεργειακή κρίση

Ένα σχήμα 91 ιδιωτών θέλει να φτιάξει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο (ισχύος 45-47 MWp) σε έκταση 1.400.478 τ.μ. στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας. Οι 91 ιδιώτες θα πουλάνε την ενέργεια στην αγορά με σκοπό τη μεγιστοποίηση του χρηματικού κέρδους. Με πρόχειρους υπολογισμούς, 91 ιδιώτες θα έχουν έσοδα περίπου 55  εκατομμύρια ευρώ κατά την επόμενη 25ετία. Φυσικά, υποστηρίζουμε κάθε έργο “καθαρής” ενέργειας που είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία και είναι αποδεκτό από τις τοπικές κοινωνίες.

Υπάρχει άλλο μοντέλο που να μεγιστοποιεί το κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος;

Το ίδιο έργο αν πραγματοποιούνταν μέσω μιας “ενεργειακής κοινότητας” θα έδινε ρεύμα για 25 χρόνια σε περίπου 10.000 οικογένειες και τοπικές επιχειρήσεις. Αξιοποιώντας το μοντέλο του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, που τους επιτρέπει να συν-επενδύσουν στην κατασκευή του πάρκου, ώστε η ενέργεια που θα παράγεται να συμψηφίζεται με την κατανάλωση τους, θα μηδένιζαν το κόστος προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται για τα επόμενα 25 χρόνια.

Ο αντίκτυπος από τη μείωση των λογαριασμών τους θα ήταν πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή στην πρώτη περίπτωση 91 ιδιώτες κερδίζουν περί τα 55 εκατομμύρια ευρώ σε 25 χρόνια, ενώ στη δεύτερη 10.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξοικονομούν 110  εκατομμύρια ευρώ από τους λογαριασμούς.

Τι είναι οι ενεργειακές κοινότητες; Είναι άλλη μια ουτοπία;

Οι ενεργειακές κοινότητες είναι μια πραγματικότητα. Πριν λίγους μήνες, δημιουργήθηκε στην Ήπειρο η πρώτη (μη κερδοσκοπική) ενεργειακή κοινότητα. 30 νοικοκυριά φτιάχνουν από κοινού ένα φωτοβολταϊκό πάρκο και καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Τους επόμενους μήνες η ενεργειακή κοινότητα θα κατασκευάσει και δεύτερο έργο  για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών κι άλλων 25 νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και αλλού. Η ενεργειακή κοινότητα Μινώα στην Κρήτη στην οποία εκτός από πολίτες συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης, τρεις Δήμοι και τοπικές επιχειρήσεις. Στη Χάλκη το ίδιο μοντέλο καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων όλου του νησιού. Πολλά τέτοια παραδείγματα υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.

Τι προτείνουμε;

Με τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η παραγωγή ενέργειας θα μπορούσε να περάσει στα χέρια πολύ περισσοτέρων πολιτών. Ο εκδημοκρατισμός της παραγωγής ενέργειας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά επιτακτική ανάγκη και δικαίωμα. Οι ενεργειακές κοινότητες δείχνουν ότι μια πιο κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία είναι όχι μόνο δυνατή, αλλά υπαρκτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ