Το ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος» η μεγάλη πληγή της Αλβανίας

atirana plateia

Τις βαρύτατες συνέπειες για την οικονομία της χώρας από την διευκόλυνση που παρέχει η Κυβέρνηση των Τιράνων στο ξέπλυμα βρώμικού χρήματος, αναδεικνύει η Ένωση Επιχειρήσεων Εξαγωγών της Αλβανίας με επιστολή που απευθύνει στους διεθνείς οργανισμούς και την οποία έδωσε στη δημοσιότητα.

Πρόκειται για μια αντίδραση πρωτοφανή που έρχεται ίσως καθυστερημένα αλλά αναδεικνύει τις τραγικές διαστάσεις και συνέπειες που έχει προσλάβει το φαινόμενο. Πολύ πιο επικίνδυνες απ’ ότι ακόμη και οι συντάκτες των εκθέσεων των ειδικών οργανισμών και μηχανισμών επίβλεψης είχαν υπόψη τους όταν συλλέγουν τα στοιχεία και συντάσσουν τα κείμενα.

Το ευρώ αυτή την περίοδο και σε ετήσιο μέσο όρο από τον Ιανουάριο τρέχοντος έχει υποστεί υποτίμηση στη συναλλαγή με το εγχώριο νόμισμα λεκ της τάξης των 20% και 13% αντίστοιχα.

Τούτο εκτός του ότι αποτελεί αιφνιδιαστικό οικονομικό γεγονός στην ουσία του ακυρώνει το προσδοκώμενο όφελος για τις επιχειρήσεις κυρίως του τουριστικού και εξαγωγικού κλάδου. Τα κέρδη που στοχεύουν οι νόμιμες επιχειρήσεις και ενταγμένες στις φορολογικές διαδικασίες δεν είναι μεγαλύτερα της τάξης αυτής. Συμβόλαια που είχαν κλείσει σε Ευρώ στην ουσία απογειώνονται στο βαθμό της τεχνητής ενίσχυσης του λεκ έναντι του Ευρώ και Δολαρίου.

Η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας ως εξαρτηματικός της μηχανισμός δικαιολογούν ακόμη και προπαγανδίζουν το αφύσικο αυτό οικονομικό φαινόμενα ως συνέπεια της μεγέθυνσης της εγχώριας οικονομίας!!!

Πράγμα προφανώς παράδοξο σε μια εποχή που όλες οι οικονομίες καθώς υποφέρουν τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικές κρίσεις συρρικνώνονται.

Και η Ένωση των επιχειρηματιών του Εξαγωγικού κλάδου της Αλβανίας βάζει το δάκτυλο στην πληγή.

Η εισροή  βρώμικου χρήματος και οι ανεπαρκείς πολιτικές πρόληψης και απαγόρευσης ξεπλύματος είναι που προκαλούν την ανωμαλία.

Άλλη διάσταση του φαινομένου διευκόλυνσης από την Κυβέρνηση και δια της διαδικασίας «επενδύσεων» στον τουριστικό και κατασκευαστικό τομέα χρημάτων από την εμπορία ναρκωτικών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων είναι η δημιουργία συνθηκών ανέντιμου και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Σε ότι αφορά δε τον Ελληνισμό ειδικά σε περιοχές της Χιμάρας και των Αγίων Σαράντα η συνέργεια της Κυβέρνησης με τους « στρατηγικούς επενδυτές» του βρώμικου χρήματος επιφέρει συνέπειες και στη λεηλασία της ακίνητης περιουσίας. Επί το πλείστον δε την αποξένωση των μελών της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας απ’ την οικονομική δραστηριότητα στις περιοχές της.

Οι επιχειρηματίες της Αλβανίας καταγγέλλουν ότι η ανωμαλία προκύπτει απ’ την εισροή του βρώμικου χρήματος εγκληματικών οργανώσεων στον τομέα των κατασκευών και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και εν γένει σε κάθε δραστηριότητα γρήγορης απόδοσης. Πρόκειται για το πλέον εκρηκτικό κοκτέιλ.    

Σημειώνεται ενδεικτικά ότι από το 2013 που έχει αναλάβει την διακυβέρνηση το Σοσιαλιστικό Κόμμα με Πρωθυπουργό τον Έντι Ράμα έχει εγκαινιασθεί στη χώρα πλαίσιο αντιπαροχών και συνεργασιών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της υγείας και των έργων οδικής υποδομής πολύ μεγαλύτερης κλίμακας απ’ τις δυνατότητες του εγχώριου προϋπολογισμού. Επί το πλείστον εκτός απ’ τις εκτεταμένες επιχειρηματικές και οικονομικές συνεργασίες με την Τουρκία – το τραπεζικό της σύστημα είναι πρωταθλητής στο ξέπλυμα παράνομου χρήματος – έχουν σχεδόν αποκλειστεί από τους δημόσιους διαγωνισμούς και νευραλγικούς τομείς Ευρωπαϊκά επιχειρηματικά συμφέροντα, των Ελληνικών μη εξαιρουμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ