Τον Γιαννιώτη καθηγητή του ΕΜΠ και ιδρυτή του ΜΕΚΔΕ αποχαιρετά το Μέτσοβο. Ο Δημήτρης Ρόκος υπήρξε μία σπουδαία προσωπικότητα με τεράστια προσφορά στον τόπο του.
Υπήρξε άλλωστε από τους πρωτεργάτες για την ίδρυση του μεταπτυχιακού στο Μέτσοβο
Στη διάρκεια της δικτατορίας, όντας μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια απολύθηκε από το Ε.Μ.Π. στο οποίο δίδασκε από το 1963, για να επανέλθει με τη μεταπολίτευση.
Μετά τη δικτατορία εξελέγη Γενικός Γραμματέας και στη συνέχεια Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (1975-1982).
Μεταξύ άλλων διατέλεσε και Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας.
Από το 1993 υπήρξε Επιστημονικός και Διοικητικός Υπεύθυνος του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Ε.Μ.Π. Από το 1996 είναι διευθυντής του Διεπιστημονικού/ Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΜΠ “Περιβάλλον και Ανάπτυξη” και από το 2001 Πρόεδρος του Κοινωφελούς ΝΠΙΔ “Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του ΕΜΠ”.
Συνέγραψε επτά επιστημονικά βιβλία, τα οποία κυκλοφόρησαν εκτός εμπορίου, κυρίως στο ΕΜΠ και στο ΑΠΘ. Είχε την επιστημονική επιμέλεια πέντε συλλογικών τόμων και δημοσίευσε πάνω άπο εξήντα επιστημονικές εργασίες σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά.
«Χάσαμε έναν σπάνιο Άνθρωπο έναν σπουδαίο επιστήμονα έναν μεγάλο δάσκαλο τον ιδρυτή του ΜΕΚΔΕ στο Μέτσοβο Δημήτρη Ρόκο.
Τεράστια η προσφορά του με αγάπη στην ιδιαίτερη πατρίδα το αγαπημένο του Μέτσοβο» αναφέρει ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας.