Το έγκλημα των πτηνοτρόφων

ptinotrofeiaTου Σεραφειμ Κωνσταντινιδη

Οι ανάγκες ψυχαγωγίας του κοινού αλλά και η απαίτηση ψυχολογικής στήριξης όλων όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινότητας αναδεικνύουν ευχάριστους μύθους. Ο πλέον πρόσφατος είναι η αποκάλυψη του καρτέλ με τα κοτόπουλα. Υποτίθεται ότι οι δεκατέσσερις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου είχαν δημιουργήσει καρτέλ και καθόριζαν τις τιμές στα κοτόπουλα και γι’ αυτό είχαμε ακριβά κοτόπουλα.

Το πρώτο πρόβλημα είναι δεν είχαμε μόνο ακριβά κοτόπουλα αλλά και πολλά άλλα είδη όπως τρόφιμα, ρούχα, είδη για το σπίτι, τιμολόγια ΔΕΚΟ, ΦΠΑ. Σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες οι τιμές τα τελευταία χρόνια ήταν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, ενώ το εισόδημα των καταναλωτών βρισκόταν στις μεσαίες προς τα κάτω θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης.

Ολα αυτά σημαίνουν ότι δεν υπήρχε καρτέλ στα κοτόπουλα; Οχι! Μπορεί και να υπήρχε συνεννόηση, ενδεχομένως γίνονταν συναντήσεις και κάποιοι προσπαθούσαν να ορίσουν τις τιμές. Αυτή τη στιγμή δεν έχει και τόση σημασία. Πρέπει, μάλιστα, να πούμε ότι σε περιόδους κρίσης, στις ΗΠΑ στη μεγάλη ύφεση, στη Γερμανία κ. λπ., το κράτος όχι μόνον επέτρεπε αλλά ενθάρρυνε τη συνεννόηση των επιχειρήσεων ενός κλάδου ώστε να επιβιώσουν. Οι δικοί μας φωστήρες, στην αιχμή της κρίσης «ανακάλυψαν» το καρτέλ ώστε να δικαιολογήσουν την έλλειψη ουσιαστικού έργου την περίοδο της ανάπτυξης… Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι η ουσία της υπόθεσης. Ας δεχθούμε ότι υπήρχε το καρτέλ αυτό, όπως πιθανότατα και σε άλλους κλάδους. Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό!

Από τις δεκατέσσερις εταιρείες που συμμετείχαν στο καρτέλ και κρατούσαν ψηλά τις τιμές, οι δύο έκλεισαν, άλλες δύο βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης και κλείνουν, ενώ οι υπόλοιπες είναι ζημιογόνες ή υπερχρεωμένες και όλες βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης! Το υποτιθέμενο καρτέλ δεν φαίνεται να βοήθησε κανέναν γιατί οι πρωταγωνιστές που υποτίθεται ότι μια δεκαπενταετία συντόνιζαν το έργο της διατήρησης σε ψηλά επίπεδα των τιμών ποτέ δεν είχαν υψηλά κέρδη. Την προηγούμενη δεκαετία, οι περισσότεροι είτε αναγκάστηκαν να πωλήσουν τις εταιρείες είτε ανέλαβαν το έργο αυτό οι τράπεζες, ώστε να σώσουν μέρος των κεφαλαίων που είχαν χορηγήσει. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για κλάδο που δημιουργήθηκε κυρίως χάρις στις υψηλές κρατικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις, ο οποίος δεν κατάφερε να γίνει εξαγωγικός ώστε να μπορεί να σταθεί στις ξένες αγορές. Και όταν άρχισαν να μειώνονται οι επιδοτήσεις από το κράτος, επιβίωσε χάρη στην τραπεζική χρηματοδότηση, αξιοποιώντας την επιδίωξη των τραπεζών να αυξάνουν τα δάνεια που χορηγούν.

Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων αυτών θα έπρεπε να διώκονται επειδή σπατάλησαν τις κρατικές ενισχύσεις, δεν αξιοποίησαν τα τραπεζικά δάνεια, δεν κατάφεραν να αποκτήσουν εξαγωγικό προσανατολισμό και ήταν ανίκανοι να διαμορφώσουν αποτελεσματικό καρτέλ. Είναι ένοχοι επειδή δεν δημιούργησαν υγιείς επιχειρήσεις παρά τις ευκαιρίες που είχαν!

Από την Καθημερινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ